Locatietour op de Utrechtse Heuvelrug; op zoek naar de pareltjes in het groenLocatietour op de Utrechtse Heuvelrug; op zoek naar de pareltjes in het groen
Back Back Locaties

Locatietour op de Utrechtse Heuvelrug; op zoek naar de pareltjes in het groen

05 oktober 2017

Op zoek naar de pareltjes in het groen. Ruim zestig meeting- en eventplanners trokken op de eerste maandag van oktober stevige wandelschoenen aan voor de Locatietour op de Utrechtse Heuvelrug. Zes bijzondere congres- en meetinglocaties presenteerden zich via een belevingsreis, die werd georganiseerd door het Utrecht Convention Bureau in samenwerking met Linda op Locatie.

Tussen negen en tien uur druppelen de deelnemers binnen in de lounge van Woudschoten Hotel en Conferentiecentrum in Zeist. Onder hen een aantal bekende gezichten; veel meeting planners hebben al eerder een locatietour meegemaakt, onder andere door de compacte Utrechtse binnenstad. Ze zijn benieuwd naar de locaties die verscholen liggen in het groen van de Utrechtse Heuvelrug. Het woord 'verscholen' mogen we gerust letterlijk opnemen: een paar locaties zijn niet zichtbaar vanaf de weg. Ze liggen in de bossen en bieden rust en ruimte. Dat gevoel ervaar je minder als je in een auto of bus van locatie naar locatie pendelt, dus heeft de organisatie gezorgd voor een passend vervoersmiddel: de fiets.

KNVB Campus in Zeist: voor de teams van morgen

Iedereen krijgt een gepersonaliseerde gevulde kraanwaterfles van ‘join the pipe’ mee wat net zoals de gekleurde tasjes en zadelhoesjes - zo houden we straks de fietsgroepen uit elkaar - is verzorgd door Kop en Schouders. De eerste verrassing is dat we geen rondleiding krijgen door Woudschoten. Dat is eventueel voor later op de dag. Eerst wandelen we door het groen. Voordat we erop bedacht zijn, staan we op het terrein van de KNVB Campus. Dit is een redelijk nieuwe locatie, waar alle vertegenwoordigende voetbalelftallen van Nederland (Oranje, de Oranje Leeuwinnen, Jong Oranje), de korfbalbond en de waterpolobond zich voorbereiden op belangrijke wedstrijden. De locatie is ook geschikt voor bijeenkomsten van de (management- en bedrijven) teams van morgen. Op een speelse manier krijgen we een gevoel met de KNVB Campus Op een kunstgrasveld, dat oogt als een strak biljartlaken, krijgen we onder leiding van Martijn Ehlhardt van Tribe Sports een clinic in wandelvoetbal, op doelgaten schieten en voetvolley. Allemaal laagdrempelige oefeningen, die voor de nodige hilariteit zorgen.

Interactieve sessie over event design

Na deze ontspannen sessie in de buitenlucht zijn we fris voor een nadere inspectie van het transparante hoofdgebouw, dat je vanzelf in een oranje sportbeleving brengt. Een mega groot videowall toont fragmenten van wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen. De trap is ontworpen in de vorm van een voetbaltribune. We maken kennis met de technische mogelijkheden van de ruimtes door een interactieve presentatie van Roel Frissen van #EventCanvas  en Marga van Groot Zwaaftink van Commgres over event design. Event design? Dat is, kort door de bocht gezegd, een event concept uitdenken dat een gedragsverandering én dus resultaat oplevert voor alle stakeholders van het event. ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’ zei Johan Cruijff eens. En die slagzin past hier ook perfect: iedereen gaat enthousiast aan de slag met het invullen van het eventcanvas. Waardoor iedereen ‘proeft’ van event design: dat smaakt naar meer!

Uitgekiend foodconcept zorgt voor lunch op maat

Wat ook naar meer smaakt, is de heerlijke lunch volgens een uitgekiend foodconcept. De maaltijden in de KNVB Campus zijn afgestemd op het doel van de dag: onderhoud, herstel of energie. Wij doen ons te goed aan frisse salades, pasta, noten, vruchten, auberginesoep en verse vruchtensappen. Zo voorkomen we een eventuele middagdip.

Heisessie in de bossen van Austerlitz

Fietsend door de bossen arriveren we de volgende locatie: Bettter Meetings. Ik sta paf. In het verleden ben ik als wandelaar regelmatig hemelsbreed op nog geen honderd meter afstand van deze locatie geweest, maar van het bestaan wist ik nooit af. Deze 'bosschuur' ligt midden in de bossen van Austerlitz. Een locatie, die beheerd wordt door mensen die een bijdrage willen leveren aan een betere wereld. De knusse zolder geeft een behaaglijk gevoel, diverse ruimtes stimuleren het creatieve denkproces. Aan de wanden foto's van mensen in de geschiedenis die het verschil maakten: Gandhi, Martin Luther King, Mandela. In de gang ziet een levensgroot beeld van Boeddha dat alles goed is. We krijgen koekjes volgens biologisch dynamisch recept, vervaardigd door leerlingen uit het speciaal onderwijs onder leiding van de idealistische chef-kok. Je ziet aan de gezichten van een aantal gasten, dat ze deze locatie op de shortlist zetten voor de volgende heisessie.

Het 'joie de vivre'-gevoel van Landgoed Kraaybeekerhof

Het weer blijft op deze dag meewerken. Tijdens de locatietour houden de weergoden de hemelsluizen dicht. De voorspelde regen valt kennelijk in andere provincies. We vervolgen druk bijpratend en fietsend de weg door de bossen. Door een haag van eeuwenoude eiken en beuken, langs schapenweiden en met uitzicht op vennen. De zon prikt af en toe door het wolkendek, terwijl de herfstbladeren in allerlei kleuren blijven neerdwarrelen.

Via een binnendoor bosroute fietsen we van Austerlitz naar Doorn. Daar wacht ons de volgende verrassing. Landgoed Kraaybeekerhof: een biologisch dynamische academie, landgoed en restaurant inéén. Een schilderachtig natuurlijk decor, moestuinen, een vrolijke bloemen- en plantenpracht zover het oog reikt. Nog voordat we een stap binnen hebben gezet heb ik al het 'joie de vivre' gevoel te pakken: het gevoel dat niets hoeft en alles goed is. Alsof je in Zuid-Frankrijk in een weids natuurlijk landschap bent beland. We drinken vers perensap in een open schuur met strobalen, stellen honderd en één vragen aan Peter Stolk van Kraaybeekerhof, alvorens we onze weg vervolgen door de bossen en landerijen naar Driebergen.

High tea in Maarten Maartenshuis

Op Buitenplaats Sparrendaal heet Peter-Paul Swijnenburg ons welkom in dit imposante monument, dat zich kenmerkt door een rijke architectuur. De raadszaal (Sparrendaal was in de recente geschiedenis een tijdlang het stadhuis van Driebergen) en de diverse stijlkamers kenmerken zich door een uitbundige rococo bouwstijl. Historie, kunst, design en evenementen gaan in dit stijlvolle gebouw samen.

We zetten de fietstocht voort richting Doorn, naar de Kaapse bossen. Daar bevindt zich Landgoed Zonheuvel, een bedrijf waarin alles in verbinding staat met de natuur. Landgoed Zonheuvel beschikt over 47 hectare groen met daarin vier locaties, elk met een eigen bouwstijl en andere uitstraling: een historisch kasteel, een klassiek Koetshuis, enkele natuurlijk gelegen lodges en het moderne Paviljoen. We worden stijlvol ontvangen in het Maarten Maartenshuis, het landgoed van voormalig dichter en schrijver Maarten Maartens. Sales Manager Itje Verhagen verrast ons allen met virtoos pianospel. We zijn er zo stil van dat we bijna vergeten aan te zitten voor een onvervalste Engelse high tea. Een actrice speelt met verve de rol van dochter van Maarten Maartens en vertelt over de rijke geschiedenis van het pand. Zo onthult ze dat er onlangs een openluchttheater is uitgegraven op het terrein. Op die plek nodigde Maarten Maartens jongeren uit de hele wereld uit voor bezinning, inspiratie en wereldoriëntatie. Via een tijdcapsule die onlangs is gevonden, kon de exacte locatie van het openluchttheater vastgesteld worden. Afgelopen zomer is het theater uitgegraven en het wordt sindsdien gebruikt voor bruiloften en andere evenementen.

Woudschoten: overal contact met de natuur

Het loopt intussen tegen vijven. We leveren de fietsen in en leggen het laatste stukje, terug naar Zeist, af in een comfortabele dubbeldekker van Pouw Evenementenvervoer. Judith Huizing van Woudschoten ontvangt de gasten in  de aula van het congrescentrum, die is ingericht als een sfeervolle huiskamer. Terwijl we nippen aan Champagne ontdekken we dat Woudschoten drie gebouwen inéén bevat: naast een congrescentrum is er een eventcentrum en een hotel. Opvallend detail: waar je je ook bevindt in Woudschoten; overal sta je in contact met de natuur, door de grote raampartijen.

Tijdens de afsluitende borrel en walking dinner wacht wederom een verrassing. Alle foto's die de gasten die dag hebben geplaatst op Twitter en Instagram, worden door The Hashtagbike geprojecteerd tegen een wand. Alle beelden van de dag trekken zo opnieuw aan ons voorbij en dat levert snel gespreksstof op. Van een paar locaties weten de gasten niet precies de capaciteit of de prijs van de zaalhuur, maar dat kunnen ze op het internet wel terugvinden. Van elke locatie, die ze vandaag bezocht hebben, hebben ze wel ervaren hoe de sfeer, de filosofie en de dienstverlening is. Bij elke locatie hebben ze een duidelijk gevoel.

Na afloop rijd ik de 'oprijlaan' van Woudschoten af: dat is een kilometers lange slingertocht door een uitbundig natuurgebied. Het besef dringt door dat het heel erg de moeite kan lonen om uit je auto te stappen als je locaties in het groen tot in je vezels wilt ervaren.

Filmverslag van de locatietour:

Fotografie > www.bfoto.nl

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!