Back Back Achter de schermen

Live vanuit Rio: Ron Speksnijder bij de Spelen

03 augustus 2016

Bij het horen van het woord Rio, zal iedereen daar zijn/haar gedachten bij hebben. Strand, zee, zon. En de laatste maanden gaan de gedachten waarschijnlijk vooral uit naar de Olympische Spelen, het grootste sportevenement van de wereld.

En daarbij ook alle meningen. Is alles op tijd klaar, hoe zit het met de criminaliteit, en hoe zullen de eerste Spelen in Zuid-Amerika verlopen? Ik werk als vrijwilliger voor de IOC (Internationaal Olympisch Comité) in Rio op de IOC-stand in het Olympische dorp. Daar worden de sporters geïnformeerd over de programma’s die men uitvoert en worden de verkiezingen gehouden voor de atletencommissie. Hieruit komen vier nieuwe IOC leden voort en dat voor een periode van 8 jaar. Ik coördineer deze verkiezingen en mag dat inmiddels voor de vijfde keer doen.

Het leuke is dat je je mengt onder de ruim 10.000 atleten die de competitie aangaan voor de medailles en dat levert elke dag mooie momenten op. Een leuk gesprek, een uitwisseling van informatie of gewoon gezelligheid zoals we dat alleen in Nederland kennen.

Graag hou ik jullie op de hoogte van mijn ervaringen, deels gerelateerd aan het evenementenvak, maar vaak ook niet. En natuurlijk sla ik nieuwtjes en anekdotes vanuit het Holland Heineken House niet over!

Stukje veiligheid
Na een prima vlucht met de nieuwe (oranje) Dreamliner van de KLM kom je aan in Rio. Daar sta je dan met al je vooroordelen over veiligheid uit het verre Nederland. Ik vind het geen probleem om wat geld af te moeten geven, maar mobiele telefoon, laptop en camera is toch even wat anders. En de gedachte dat men een pistool voor je neus houdt is ook geen pretje, stel ik mij zo voor. Dus wat oude telefoons meegenomen voor het geval dat. De eerste dag loop je onwennig over straat en kijkt wat schichtig om je heen. Lang verhaal kort, maar ik heb mij nog geen moment onveilig gevoeld en kan niet anders concluderen dat de pers wordt gevoed met de excessen – die er altijd zullen zijn. Natuurlijk moet je opletten, maar dat is overal en ’s avonds niet naar verkeerde plekken gaan. Bij twijfel gewoon even vragen. Niet iedereen spreekt Engels, maar men is heel erg behulpzaam en ook hier wil men de wereld laten zien hoe geweldig Brazilië is.

Stukje Olympisch dorp
Het Olympische dorp is gewoon een verzameling van gebouwen waarin atleten en begeleiding wonen tijdens de Olympische Spelen. Lang geleden kon je daar – gewoon – naar binnen lopen, nu is dat even anders. Dubbele hekken, elektronica en heel veel soorten bewaking. Particulier, politie, special forces en leger. Om binnen te komen moet je eerst je accreditatie laten zien. Deze heb je vooraf al gekregen nadat je gescreend bent. Daarop staat je foto, je naam en dat wat je doet. Plus een aantal codes die aangeven waar je wel en niet toegang tot hebt. Daarna door de security heen. Vergelijkbaar met Schiphol en dan ben je binnen in het event mekka van 2016. Vervolgens zijn er twee sectoren in het dorp waarvan het grootste deel alleen toegankelijk is voor “Residents”.

Nét niet af…
De woongebouwen zijn allen nieuw en echt “net” af. Het schijnt een Braziliaanse gewoonte om alles net (niet) op tijd af te hebben en dus kan het gebeuren als je een lift in stapt, dat er nog wat bouwafval ligt – waar men nog niet aan toe is gekomen om dit op te ruimen. Dit is slechts één van de vele voorbeelden die we hier dagelijks zien. Maar het komt goed, mede door de extra inzet van een kleine duizend extra werkmensen.

Ik ga weer door met de gang van zaken hier en zal snel weer insights geven vanuit Rio!

Ron Speksnijder
Premium Events

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!