Back Back Achter de schermen

Kinderarbeid op evenement of verschil in normen en waarden?

27 november 2012

De organisatie van de Chutian Auto Culture Festival in Wuhan, China, weerlegt alle kritiek die zij krijgt rondom het inzetten van vijfjarige meisjes als modellen in bikini’s. De meisjes poseerden afgelopen week tijdens een autoshow naast volwassen dames en droegen enkel badkleding.

 

‘We wilden de kinderen meer zelfvertrouwen geven’
Foto’s van de jonge meisjes zijn wereldwijd over het web gegaan en hebben geleid tot veel discussie. Veel mensen zijn zelfs kwaad op de organisatie en de ouders, en beschuldigen hen van uitbuiting ten gunste van henzelf. Zhang Ping, general manager van het betreffende modellenbureau, 7-Wind Model Costume Co, snapt helemaal niets van alle ophef: “Ons doel was deze kinderen zelfvertrouwen te geven en bovendien heeft niemand hier geld voor ontvangen.” Gisteren reageerde de dame via China Daily met deze woorden: “Wanneer je het woord ‘children’ en ‘bikini’ intikt, vind je tienduizenden zoekresultaten van kinderen die aan een bikiniwedstrijd meedoen. Het is heel natuurlijk voor kinderen om bikini’s te dragen….” Eén van de ouders van deze kinderen geeft aan dat juist al deze media-aandacht de kinderen schaadt: “Media hebben de foto’s gedownload en verspreid, zonder de moeite te nemen de identiteit van onze kinderen te verbloemen.”

Schuurt dit tegen kinderarbeid?
Kinderen van vijf jaar in een bikini naast gloednieuwe auto’s laten poseren is toch niet denkbaar in het Westen? Eén: het schuurt volgens onze normen en waarden tegen pure kinderarbeid. Twee: je gebruikt kinderen tijdens een volwassen evenement ten behoeve van de marketing voor een auto, niet helemaal ethisch verantwoord zouden wij zeggen. En drie: Wat voor beeld krijgen deze kinderen van de volwassen werkelijkheid?!

Verwerpelijk
Wij zijn bij Events wel onthutst van dit bericht. Tong Xiaojun, een specialist in kinderrechten en Shang Xiaoyuan, een professor van de Beijing Normal University en  expert in kinderwelzijn, zijn dat ook: “Een kind haar eigen lichaam laten blootstellen aan het publiek is verwerpelijk.”

Wat vind jij?!
Een gevoelig onderwerp dat door verschillende mensen en diverse culturen heel anders benaderd wordt. Hoe denkt de Nederlandse evenementenmarkt hier over? Horen kinderen sowieso thuis op evenementen, beurzen en congressen? En waar ligt de grens? Gaat het dan alleen over gepaste kleding of ook om tijdstippen en activiteiten? 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!