KHN eist versoepeling van de maatregelenKHN eist versoepeling van de maatregelen
Back Back Nieuws

KHN eist versoepeling van de maatregelen

02 december 2020

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland, lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor de horeca komen voor medio januari klein. Het toekomstperspectief is slecht voor de horeca: de financiële gevolgen vanwege de overheidsmaatregelen zijn groot. Uit een recente enquête van KHN blijkt dat horecaondernemers verwachten dat de omzet in 2020 met 50% zal dalen ten opzichte van 2019. Ondernemers hebben inmiddels 3,5 – 4 miljard euro aan reserves en privévermogen in hun bedrijf gestoken. De reserves zijn nu op en de horeca kan de deuren voorlopig niet openen voor de kerstvakantie. Aanvullende steun is op korte termijn nodig om te voorkomen dat meer dan 50% van de sector failliet gaat. KHN roept het kabinet op daar per omgaande uitsluitsel over te geven.

Spoedige heropening volgens protocol met slimme maatregelen

KHN maakt zich hard voor een spoedige heropening van de sector. Achter de schermen wordt er met partners (MKB-Nederland en VNO-NCW) alles aan gedaan om tot een veilig en verantwoorde heropening te komen. De ministeries staan hierin grotendeels stil. Volgens Rutte kan er pas met fieldlabs gestart worden als we in fase waakzaam zitten. Volgens KHN is dat te laat: aanvullende steun blijft te lang uit, de uitrol van de NOW-regeling en de TVL laat erg lang op zich wachten en starters met verkeerde sbi-codes staan met lege handen. KHN is ervan overtuigd dat de uitkomsten van de fieldlabs bevestigen dat horeca op een verantwoorde manier open kan. KHN heeft richting de heropening concrete voorstellen voor gerichte extra maatregelen opgenomen in het al bestaande horeca-protocol. Bijvoorbeeld het aanwijzen van een corona-coördinator die verantwoordelijk is voor de naleving van de coronaregels in het bedrijf. Met die maatregelen wil KHN dat de horeca uiterlijk na de kerstvakantie op 12 januari opengaat.  

Extra steun voor de horeca

KHN vraagt om extra financiële ondersteuning bovenop het bestaande steunpakket. Door de intensieve lobby van KHN vinden er in Den Haag gesprekken plaats over aanvullende steunmaatregelen. Begin december komt hier ook een Kamerbrief over. Bij een groeiende groep horecaondernemers loopt het water inmiddels naar binnen. HKN eist extra financiële steun van de overheid. KHN roept het kabinet op om vandaag na de ministerraad met direct meer duidelijkheid te komen. Dit in ieder geval voor extra financiële steunmaatregelen voor de horeca.

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!