Jugendstil Villa Dennenheuvel ondergebracht in collectie Hendrick de KeyserJugendstil Villa Dennenheuvel ondergebracht in collectie Hendrick de Keyser
Back Back Nieuws

Jugendstil Villa Dennenheuvel ondergebracht in collectie Hendrick de Keyser

10 augustus 2022

Met hulp van de Vriendenloterij heeft Hendrick de Keyser Monumenten, de landelijke monumentenorganisatie, Villa Dennenheuvel in Ubbergen weten veilig te stellen. De sprookjesachtige villa is een gaaf bewaard voorbeeld van de Engelse landhuisstijl met een jugendstil-interieur.

Het huis werd in 1900-1901 gebouwd in opdracht van Albert Suermondt en Wilhelmina Mees. Het Rotterdamse echtpaar bracht hun zomervakanties door in de on-Nederlandse omgeving van Ubbergen en zij besloten er een huis te laten bouwen. De gebroeders Leeuw, Oscar (architect, 1866-1944) en Henri (beeldhouwer, 1861-1918) verkregen de opdracht en ontwierpen een uitzonderlijk eclectisch woonhuis op de Nijmeegse stuwwal, net buiten de historische dorpskern van Ubbergen. Het huis staat tien meter boven de straat en beschikt over uitzonderlijke vergezichten; vanaf het terras is het bijna twintig kilometer noordelijker gelegen Arnhem te zien.

Gesamtkunstwerk in optima forma

De opdracht aan de broers Leeuw was opmerkelijk omdat zij tot dan toe geen grote opdrachten op hun naam hadden staan, maar na de bouw van de villa zouden zij in korte tijd uitgroeien tot een bekend en veelgevraagd ontwerpersduo in de omgeving van Nijmegen. Zo ontwierpen zij talloze café- en winkelinterieurs in de binnenstad van Nijmegen, Concertgebouw De Vereeniging, Museum Kam en Jachtslot Mookerheide. Voor Villa Dennenheuvel konden zij hun creativiteit de vrije loop laten en verwerkten zij in de villa maar liefst drie verschillende stijlen; de chaletstijl, Engelse neo-Tudorstijl en in het interieur de jugendstil.

In veilige handen

Het huis bleef enkele generaties eigendom van de nazaten van Albert en Wilhelmina Suermondt-Mees, was later eigendom van de Sint Augustinusstichting en daarna van enkele verschillende families. Het werd in 1982 gekocht door het echtpaar Hornix-Straatman. Zij hebben het huis decennialang bewoond en in verschillende stadia zorgvuldig gerestaureerd. Door het huis over te dragen aan Hendrick de Keyser Monumenten hebben zij ervoor zorggedragen dat het huis veilig is gesteld voor nu en in de toekomst.

Vereniging Hendrick de Keyser zet zich in voor het behoud van architectonisch of historisch waardevolle gebouwen en hun interieur in Nederland. Verschillende monumenten en museumhuizen zijn in te zetten als bijzondere locatie voor (kleinschalige) evenementen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!