Innovatie-award Smaakmarkt  Innovatie-award Smaakmarkt
Back Back Nieuws

Innovatie-award Smaakmarkt

24 juli 2023

Jaarlijks mag Stichting Vierdaagsefeesten, als cadeau van gemeente Nijmegen, een geldbedrag van €1500,- uitreiken aan een innovatief initiatief tijdens de Vierdaagsefeesten. Dit jaar gaat de award naar Smaakmarkt, georganiseerd door Studio Linksvoor. Diede van Overbeek, mede-eigenaar van Studio Linksvoor, mocht de award zojuist in ontvangst nemen uit handen van wethouder John Brom. Uit het juryrapport: ‘Smaakmarkt weet ieder jaar weer verder door te ontwikkelen en te innoveren in lijn met de maatschappelijke ambities van de gemeente Nijmegen en Vierdaagsefeesten.’

De jury, bestaande uit gemeentesecretaris Astrid van de Klift en Vierdaagsefeestendirecteur Joris Bouwmeister, roemt specifiek de stappen die Smaakmarkt dit jaar heeft gezet op CO2-reductie, CO2-communicatie en inclusieve programmering. Smaakmarkt werkt namelijk dit jaar voor het eerst met een gezamenlijke koeling voor alle foodstandhouders. Hierdoor besparen ze energie en ruimte. Daarnaast hebben ze ervoor gezorgd dat alle foodstands zoveel mogelijk met één leverancier werken, zodat de koeling door één leverancier bevoorraad wordt en het aantal transportbewegingen (en dus uitstoot) aanzienlijk wordt beperkt. Diede van Overbeek, Studio Linksvoor: ‘Het was voor ons best spannend om alle foodtrucks te vragen hieraan mee te werken, maar het heeft gelukkig geweldig uitgepakt en zij zijn er ook heel tevreden over.’

Divers en duurzaam foodaanbod

Smaakmarkt heeft ook dit jaar extra aandacht voor divers en duurzaam foodaanbod, met verschillende vegetarische en duurzame stands zoals Karma Kebab, Wat de Fiets Schaft, Dutch Weed Burger en Manic Organic. Ze waren als eerste locatie direct enthousiast om deel te nemen aan een pilot van de Vierdaagsefeesten, waarbij bezoekers kunnen zien wat de CO2-uitstoot is van de gerechten die geserveerd worden. Twaalf foodstands van Smaakmarkt dragen zo bij aan bewustwording bij het publiek, met mogelijk verdere CO2-reductie tot gevolg.

Foto: Linde Berends

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!