Back Back Nieuws

Horecabranche benut kansen social media onvoldoende

10 november 2010
Horecaondernemers zijn bijna unaniem van mening dat het belang van social media voor de horecabranche zal toenemen. Toch blijkt uit Horecava-onderzoek, onder 650 horecaondernemers, dat zij op dit moment de kansen van social media onvoldoende benutten.

 

Social media als klantenbinder

7 van de 10 horecaondernemers zet social media in voor zijn bedrijf, de doelstellingen daarbij lopen zeer uiteen. Het merendeel zet deze nieuwe mediavorm in voor promotiedoeleinden. Naamsbekendheid, klanten binden, klanten vinden en imago versterken scoren hoger dan 40% als doelstelling bij de ondernemers die social media zakelijk inzetten.

 

Delen van kennis en informatie vergaren scoren lager, maar nog altijd ruim 30%. Slechts 13% zet social media in om de online-discussie over het eigen bedrijf te beïnvloeden. Om dit te bewerkstelligen vermelden bedrijven voornamelijk hun activiteiten (62%). Het communiceren met (mogelijke) klanten scoort 45%. Meest ingezette social media netwerken zijn Hyves, Facebook, Twitter en LinkedIn, de sites waar ondernemers verwachten dat ook hun klanten te vinden zijn.

 

Ondernemers zoeken praktische hulp

Maar liefst 1 op de 2 respondenten geeft aan graag informatie te ontvangen over de toepassing van Social Media. Opvallend is dat 25% niet weet of ze interesse hebben, een kwart hoeft sowieso geen informatie. Daarin zit een aanzienlijke groep van respondenten die social media niet zakelijk inzetten. Zij zien er de noodzaak niet van in (25%), vinden het teveel tijd kosten (22%), halen hun informatie ergens anders vandaan, en/of ziet het niet zitten om bedrijfsinformatie zomaar via internet te verspreiden (21%). 18% geeft echter als oorzaak aan onvoldoende kennis te bezitten.

 

Horecava gaat hen in ieder geval een handje helpen. Social media komt aan bod op het jaarcongres van Koninklijke Horeca Nederland, het HotelloTOP Year Event, het plein XpertPlaza en de themawereld INNOVEER! Kijk voor dagen en tijden op www.horecava.nl.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!