Hoe je jouw (online) events nu en post-Corona écht interactief maaktHoe je jouw (online) events nu en post-Corona écht interactief maakt
Back Back Nieuws

Hoe je jouw (online) events nu en post-Corona écht interactief maakt

18 mei 2020

Suzan Vink maakt als dagvoorzitter en facilitator gewoon voor de ander weer bijzonder en Ruben Klerkx helpt mensen om meer met hun ideeën te doen door te werken aan hun creatieve mindset, collectieve intelligentie en het verbeteren van hun interacties. Samen werkten ze als zzp-trainer voor hetzelfde trainingsbureau.

Rubens’ onderneming heette destijds ‘Bizar Bijzonder’ en Suzan's motto is ‘maak gewoon bijzonder’. ‘Onze gezamenlijke intrinsieke motivatie is om on- en offline kennissessies voor een ander bijzonder te maken. Niet per sé over the top, wel creatiever en met meer mogelijkheden voor deelnemers om het maximale voor zichzelf eruit te halen.’

Op een Socratische manier met kennis omgaan

‘In bijeenkomsten zien we regelmatig traditionele rollen en patronen: een spreker spreekt, aanwezigen luisteren. Assertieve deelnemers stellen vragen, denkers zwijgen. In een brainstorm plakken deelnemers ‘out of the box’ post-its, maar wel in de door de initiatiefnemer bedachte categorieën. Oftewel, er is sprake van te weinig gelijkwaardige inbreng van kennis en er wordt geen gebruik gemaakt van de aanwezige collectieve intelligentie. Wie zegt dat facilitators en sprekers alle kennis in pacht hebben? Er liggen kansen om op een meer socratische manier met kennis om te gaan.’

'Ware kennis ontstaat in dialoog met de ander', aldus Socrates. Houd je daarbij rekening met de diverse 'leerstijlen' van deelnemers en bied je diverse vormen voor interactie aan, dan wordt kennis waardevoller. ‘Wij gebruiken daar Liberating Structures voor: +33 krachtige en eenvoudige facilitatietechnieken die de interactie en kennisdeling in elke groepsgrootte effectiever en creatiever maken.’

Liberating Structures

Liberating Structures zijn zo ontworpen dat iedereen in een groep betrokken en geactiveerd wordt. Zowel introvert als extravert. Iedereen krijgt dezelfde kansen om de inhoud en de structuur van het gesprek mee te bepalen. Ze gaan uit van 10 basisprincipes. Door te vertrouwen en te bouwen op de uitkomsten van de groep (de beste ideeën komen immers vaak uit onverwachte hoek) en iedereen op de toppen van zijn intelligentie te activeren ontstaat meer energie.

On- en offline

Liberating Structures zijn ooit voor offline interactie ontworpen. Pre-Corona waren wij al online aan het experimenteren met Liberating Structures en dat werkte enorm goed. Deelnemers reageren zeer enthousiast: ‘Er wordt écht samengewerkt, iedereen wordt losser en er komt letterlijk energie vrij!’ - Caroline Tieland, Manager Services Nyenrode Business Universiteit en ‘Dit is goud!’ - Swen-Peter Ekkebus, Docent HBO-ICT Windesheim.

Liberating Structures die zowel offline als online goed werken zijn:

  • 1-2-4-All Eerst individueel en vervolgens in twee- en viertallen antwoorden vinden en met elkaar bespreken. Zo heeft iedereen inbreng in de uiteindelijke uitkomst.
  • Impromptu Networking In wisselende tweetallen uitdagingen en verwachtingen delen en nieuwe connecties maken.
  • Troika Consulting In drietallen elkaar direct hulp geven en ontvangen.
  • Shift & Share Op snelle wijze kennis delen en informele verbindingen maken met vernieuwers.

Nu en post-Corona

Nu en post-Corona is het nog belangrijker hoe je met jouw events online en offline – met de 1,5 meter afstand – je nog meer onderscheidt en waardevol bent. Mensen maken keuzes: Is het event de tijd en het risico waard? Met Liberating Structures maak je die tijd super waardevol!

Ook Liberating Structures zowel online als offline ervaren en eigen maken? Schrijf je in voor de tweedaagse Immersion Workshop op 15 & 16 oktober waar je meer dan 20 structures leert, oefent en ervaart. 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!