Hoe bepaal je als freelancer je uurtarief?Hoe bepaal je als freelancer je uurtarief?
Back Back Nieuws

Hoe bepaal je als freelancer je uurtarief?

09 mei 2019

Wat een kick geeft dat toch als je weer een nieuwe offerteaanvraag in je mailbox ziet. Enthousiast google je je mogelijk nieuwe opdrachtgever en duik je in zijn of haar wensen. Deze opdracht is je op het lijf geschreven. En natuurlijk kun je de inkomsten ook goed gebruiken. Daarover gesproken, welk tarief ga je offreren? Er zijn vast nog meer kapers op de kust. 

Wie eerder in loondienst werkte, kan niet standaard uitgaan van het eerder verdiende salaris. Je uurtarief als freelancer moet ook ziektekosten, kantoorhuur, opleidingskosten, pensioen en je telefoonabonnemement dekken. Daarnaast zijn er freelance ondernemers die afhankelijk van de soort werkzaamheden, het type bedrijf of branche, of voor een terugkerende opdrachtgever een verschillend tarief hanteren.

Dus hoe bepaal je nou je uurtarief? 

Noodzakelijke inkomsten privé

Hoeveel geld heb je privé maandelijks minimaal nodig om van te leven en om aan je vaste lasten te voldoen? Maak een begroting voor een jaar en neem hierin ook je vakantie, inkomstenbelansting, inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering en bouw ook reserves in voor tegenvallers zoals een kapotte auto of wasmachine.

Zakelijke lasten

Wat zijn zakelijk je maandelijkse vaste lasten en waar moet je geld voor reserveren? Denk aan opleidingskosten, kantoorhuur, bedrijfsmiddelen, zakelijke verzekeringen, enzovoort.

Declarabele uren

Hoeveel uren verwacht je te kunnen factureren per jaar? Ga uit van het aantal dagen en uren dat je wekelijks denkt te werken en haal daar de vakantie- en feestdagen vanaf. Wees realistisch en bedank dat je uren die je besteed aan acquisite en administratie niet kunt declareren. 

Minimale uurprijs

Het bedrag dat je nu hebt (noodzakelijke inkomsten, belastingen en de zakelijke kosten) deel je door het aantal declarable uren. Het bedrag dat je overhoudt is je minimale uurprijs; het tarief dat nodig is om geen verlies te maken.

De concurrent

Als je weet welk tarief je concurrenten hanteren, kun je ervoor kiezen om voor een hoger, lager of hetzelfde tarief te gaan. Mits dit natuurlijk uitkomt met je minimum tarief. Als je een lager tarief hanteert, krijg je misschien sneller die opdracht maar bedenk dan of deze strategie ook op lange termijn verstandig is. Is dit een opdrachtgever die regelmatig klussen voor je heeft? Dan is het misschien beter om een kwantumkorting te offreren op je standaard tarief. Of om een eenmalige introductiekorting te vermelden. Zo zit je niet altijd vast aan het lage tarief en heeft de opdrachtgever het gevoel dat hij beloond wordt voor loyaliteit. 

Als je meer aanbiedt of specialistische kennis hebt dan je concurrenten, kun je overwegen om een hoger tarief hanteren. Uiteraard speelt ook de grootte van de vraag uit de markt een rol. Bij veel vraag naar jouw product of dienst is het makkelijker om een hoger tarief te vragen, dan wanneer er weinig vraag naar is. 

Bekijk hier het webinar van de Kamer van Koophandel over het bepalen van het juiste uurtarief.

Of gebruik een van deze rekentools:

Verkopen en onderhandelen

Bel voordat je je offerte verstuurt, even met je potentiële opdrachtgever. Bedankt voor de aanvraag, koppel terug of je het goed hebt begrepen en stel eventueel nog wat aanvullende vragen. Refereer in je offerte naar het prettige telefoongesprek en bel een paar dagen na het versturen de offerte weer na om te vragen of het aan de verwachtingen voldeed. Zijn er opmerkingen over je uurtarief? Onderhandel! 

Vind freelance opdrachten

Zoek jij freelance opdrachten? Kijk dan bij onze freelance EventJobs 

Wil je snel zichtbaar zijn voor duizenden opdrachtgevers en leveranciers uit de evenementenbranche? Klik hier voor de mogelijkheden. Wil je maandelijks de nieuwste opdrachten en het laatste nieuws in je inbox ontvangen? Schrijf je gratis in voor de FreelanceFlash.

Door > Saskia Leeuwis

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!