Het verhaal achter de kerstdecoraties van Abdij RolducHet verhaal achter de kerstdecoraties van Abdij Rolduc
Back Back Nieuws

Het verhaal achter de kerstdecoraties van Abdij Rolduc

05 december 2017

Abdij Rolduc in kerstsfeer is een prachtige ambiance; de mooie buitenverlichting, Kerstwereld Rolduc, de diverse kerstconcerten en de binnendecoratie zijn voor veel mensen een bezoek waard om in kerststemming te komen. Abdij Rolduc is een enorm complex; het is een hele klus om de verschillende ruimtes met Kerstmis te laten glanzen. Speciaal hiervoor is er een Kerstdecoteam samengesteld uit werknemers van verschillende afdelingen, vrijwilligers en scholieren. En zo ontstond een bijzonder verhaal over de creatieve kersthulpjes van Abdij Rolduc en hun werkzaamheden.

Al jaren zijn medewerkers van Rolduc in de adventtijd actief om de Abdij met Kerstmis te laten glanzen. Met de groei van de hotelaccommodatie werd ook de vraag naar kerstdecoratie voor de gemeenschappelijke ruimtes, zoals brasserie, foyer, eetzalen, hotelbar en niet te vergeten de entrée, receptie en lounge groter. Tijd om een vaste kerstdecogroep in het leven te roepen.

Vrijwilligers werven

Christa Scheren (Receptie), Catharina Scholtens (gids) en Ger Donders (Audiovisuele middelen) deden een oproep om vrijwilligers te werven. Emma van Keeken en Ank en Bert Schiffelers (gids) gaven hieraan gehoor en afgelopen jaar ging de groep voortvarend aan de slag. Het was een hele klus om alle kerstdecoratie, die Rolduc jaren verzameld had, te ordenen en op een centrale plek op Klein Rolduc te krijgen.

Een kerstatelier

Na een evaluatie in maart werden de nieuwe plannen en ideeën aan de directeur voorgelegd. Een belangrijke wens was het inrichten van een atelier van waar decoraties ontworpen en gemaakt konden worden en de voortzetting van het idee om elk jaar een ruimte als speerpunt te nemen. Naar aanleiding hiervan is in het voorjaar van 2017 de ruimte van het voormalig restauratieatelier ingericht tot decoruimte. Opruimen, rekken opstellen, werktafels maken waren de eerste activiteiten. Daarna zijn alle kerstspullen keurig opgeslagen. Klaar voor de voorbereiding Kerstmis 2017.

Met het renoveren van de Kleine Eetzaal kreeg de groep de uitdaging niet één zaal als speerpunt te nemen, maar meerdere: de Kleine Eetzaal, de Grote Eetzaal en de Verloren Zoon. Daarnaast was er de wens om ruimtes van uniforme raamdecoratie te voorzien. De uitdaging werd aangenomen en begin oktober begon de voorbereiding.

Stage voor 15 leerlingen

De samenwerking van Abdij Rolduc met VMBO Holz levert ondersteuning voor de kerstdecogroep op. Een 15-tal leerlingen maken als stage-opdracht onder leiding van werkgroep-leden en leerkrachten de kerstdecoratie voor hotelbar de Verloren Zoon. De mini-stage wordt afgesloten met het aanbrengen van de kerstversiering en uiteraard een dank-je-wel aan de stagiaires.

Alle voorbereidingen zijn klaar! Vanaf week 47 begint het aanbrengen van de kerstdecoraties. Ook dit jaar zal Abdij Rolduc weer glinsteren, glanzen en blinken in een prachtige kerstsfeer!

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!