Het Scheepvaart- museum x World Food Day: 'Je voelde aan alle kanten dat de avond klopte'Het Scheepvaart- museum x World Food Day: 'Je voelde aan alle kanten dat de avond klopte'
Back Back Eventcase

Het Scheepvaart- museum x World Food Day: 'Je voelde aan alle kanten dat de avond klopte'

30 december 2019

World Food Day vindt elk jaar plaats op 16 oktober. Tijdens dit event, dat wereldwijd wordt georganiseerd, staan actuele thema's zoals honger en voedselzekerheid op het menu. Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam was dit jaar het decor van deze betekenisvolle avond.

De tafels in het juist 's avonds zo indrukwekkende Open Plein werden op 16 oktober gedekt voor 500 ambassadeurs van de Nederlandse editie van World Food Day (WFD). De gasten schoven aan op uitnodiging van Food Cabinet: de organisatie die in Nederland vorm gaf aan deze avond. Met actuele tentoonstellingen over minstens zulke belangrijke thema's als de stijgende zeespiegel, beschermde diersoorten en de groei van Nederland, was Het Scheepvaartmuseum de aangewezen plek voor dit bijzondere diner.

Urgent en actueel

Voor Ronald van Lopik, hoofd commerciële zaken van Het Scheepvaartmuseum, was de komst van WFD een schot in de roos. ‘Food Cabinet was op zoek naar een locatie voor deze avond. Wij hebben naast onze commerciële evenementen ook ruimte voor publieksevents waarvoor geen commercieel budget beschikbaar is.’ Een programmacommissie van het museum bekijkt per aanvraag of deze publieke evenementen bij de kenwaarden van Het Scheepvaartmuseum passen en of ze een verhaal vertellen waarmee het museum naar buiten wil treden. Gezien de urgentie en actualiteit van het onderwerp, werd de knoop razendsnel doorgehakt. Ronald: ‘We honoreren lang niet elk event. Maar dit was vreselijk interessant voor ons, de intrinsieke motivatie droop gelijk al van het project af en de insteek paste goed bij ons verhaal. We hebben het over een urgent probleem waar we zelf ook mee bezig zijn. Zo werkt onze chef-kok met seizoensproducten, verspillen we zo weinig mogelijk voedsel en halen we onze ingrediënten bij voorkeur van dichtbij. Het hele plaatje klopte, de commissie was unaniem overtuigd.’

Korte lijnen

Samen met Claire de Jonge, accountmanager commerciële evenementen van Het Scheepvaartmuseum, werd de avond op poten gezet. ‘Ik was blij dat ik de telefoon opnam toen Food Cabinet belde, want het onderwerp gaat me aan het hart’, aldus Claire. ‘Diezelfde dag stond de organisatie op de stoep om het Open Plein te bekijken en we hadden direct een klik. Aangezien ze geen commerciële prijzen konden betalen, hebben we als Het Scheepvaartmuseum bekeken hoe we ons steentje konden bijdragen om hun plannen werkelijkheid te laten worden.’ Dat plan was duidelijk: een event waarin iedereen in gesprek kon gaan met elkaar. Dus geen stijve setting maar een lange tafel met korte lijnen naar je gesprekspartner toe. Eentje waarbij de dialoog centraal stond.

Zero Hunger

De avond werd een duurzaam, actueel en waardevol succes. Ronald: ‘Food Cabinet heeft gerenommeerde chefs met goede ideeën, die onze chef-kok en met zijn team fantastisch heeft uitgevoerd. Natuurlijk haalden we alles van zo dichtbij en werd het diner zo duurzaam mogelijk bereid.’ Een brassband ontving alle 500 gasten en de eerste 350 bezoekers waren voor het diner begon van harte welkom in de twee nieuwste tentoonstellingen. Na een borrel op het Open Plein schoven de gasten aan en werd er onder het genot van een heerlijk diner gesproken over onder andere Zero Hunger: de doelstelling van WFD om in 2030 honger uit de wereld te hebben geholpen. Gasten werden geïnterviewd over hun visie op het onderwerp en ook de chef-koks waren aan het woord.

Impact

Wat het team van Het Scheepvaartmuseum betreft zat het waardevolle van de avond juist in de details. Ronald: ‘Er stonden geen grote projectieschermen of dure attributen, met basisingrediënten hebben we een fantastisch event neergezet met veel impact. Vijfhonderd mensen zijn geïnspireerd naar huis gegaan en gaan daar hopelijk op kleine schaal mee aan de slag.’ Dat beaamt Claire. ‘Je voelde aan alle kanten dat de avond klopte. De samenwerking was van het begin tot aan het einde heel goed en het contact prettig. Achteraf hebben we foto's gedeeld en elkaar oprecht bedankt voor de bijzondere samenwerking. Het was al een geslaagde avond, maar dit maakte het extra leuk.’

 

Helen Kranstauber, mede-oprichter Food Cabinet, over World Food Day 2019:

‘Niet alleen zochten we een ruime locatie voor World Food Day, maar ook eentje met de juiste uitstraling. Dat vonden we in Het Scheepvaartmuseum. Iedereen die ik die avond sprak was zwaar onder de indruk van het Open Plein. Dat versterkte het gevoel van urgentie en samenkomen. Zelf kreeg ik kippenvel toen ik moest presenteren. Dat heb ik al vaak gedaan, maar dit was extra indrukwekkend door het decor. Het was superfijn dat het team ervoor openstond om met meerdere chefs te werken. Ralph Dahlhaus, de chef-kok van Het Scheepvaartmuseum, zei: 'kom maar door, dit gaan we regelen', waardoor hij heel veel werk uit handen nam. Het hoogtepunt? De brassband die de avond opende. De lange rij voor de deur, ondanks het slechte weer. De goede gesprekken die werden gevoerd en natuurlijk het museum zelf. Het is een plek die zich bezighoudt met maatschappelijke issues en ik merkte in de samenwerking dat ze onze boodschap belangrijk vonden. Dat maakt het een échte samenwerking en niet een van de vele.’

Over World Food Day

De Verenigde Naties riepen precies 40 jaar geleden 16 oktober uit tot World Food Day. Tijdens deze dag staat voedselzekerheid centraal. De invulling van World Food Day 2019 Nederland was een initiatief van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Dutch Food Week, in samenwerking met Food Cabinet. Meer informatie vind je via www.wereldvoedseldag.nl

> Cintha Rood

Fotocredits: Igor Roelofsen / Twycer

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!