Back Back Locaties

Het (nieuwe) Scheepvaartmuseum; ongekende evenementenlocatie

14 juni 2011

Het gebouw laten spreken. Dat is één van de criteria voor de grootse verbouwing van Het Scheepvaartmuseum, dat al sinds 2007 staat te trappelen om dit jaar opnieuw zijn deuren te openen voor het grote publiek. Vanaf 2 oktober 2011 is Amsterdam dan ook een unieke, monumentale evenementenlocatie rijker. En ik kan je melden: het gebouw spreekt!

Harmonica-model
De volledig gemoderniseerde locatie in hartje Amsterdam biedt eindeloze mogelijkheden, van intieme diners tot feesten voor 1.000 personen. ‘Het is een harmonica-model. Alles is mogelijk en we bieden de gasten dan ook een palet aan keuzes,’ vertelt Zakelijk Directeur Karin Brandt.

De troef: Het Open Pleyn
Na een verbouwing van ruim vier jaar is de grootste troef van de verbouwing de spectaculaire glazen en metalen overkapping van de binnenplaats, dat haar oude naam terug heeft: het Open Pleyn. Deze ongeëvenaarde feestlocatie van 900 vierkante meters (700 a 1.000 pax) zorgt voor het zeldzame oooh-effect! Het Open Pleyn is ’s avonds beschikbaar en de ruim 850 ledlampen in de overkapping zorgen dan voor elke gewenste sfeerverlichting.

Het Open Pleyn

’s Avonds en overdag te reserveren
Voor kleinere bijeenkomsten zijn er de Admiraliteitskamer en drie Kamers vernoemd naar de zeehelden Tromp, De Ruyter en Van Heemskerck. De exclusieve Admiraliteitskamer is zeer geschikt voor kleine recepties en intieme diners en is ’s avonds beschikbaar. De Kamers zijn ruimtelijke en lichte locaties, voorzien van alle high tech faciliteiten. ‘Ze zijn ideaal voor vergaderingen en presentaties, maar ook voor feesten en bruiloften. Gasten kunnen genieten van een prachtig uitzicht op het water en op Amsterdam.’ De Kamers zijn zowel overdag als ’s avonds te reserveren, met of zonder terras.

Artist impression van Kamer De Ruyter 

Restaurant Stalpaert en de drijvende locaties
’s Avonds is ook het sfeervolle Restaurant Stalpaert af te huren, voor diners tot 100 couverts of voor staande recepties. Het Scheepvaartmuseum heeft daarnaast nog twee bijzondere drijvende locaties; het stoomschip Christiaan Brunings en het VOC-schip Amsterdam, met ruimte voor 80 en respectievelijk 250 genodigden. Deze locaties zijn eveneens ’s avonds te boeken.

Exploitatie
De exploitatie van het gebouw als evenementenlocatie is geheel in eigen handen van Het Scheepvaartmuseum. ‘Dit is voor een museum een bijzondere stap. Algemeen Directeur Willem Bijleveld heeft lef getoond met het aanstellen van commerciële mensen die geen museale achtergrond hebben,’ vertelt Brandt.

Partners in catering
Voor kleinere bijeenkomsten verzorgt Het Scheepvaartmuseum zelf de catering (tot 100 personen), met duurzame en lokaal geproduceerde producten. Voor grotere gezelschappen werkt het museum samen met preferente cateraars: De Borrelfabriek, Grand Catering, Select Catering en Vermaat Groep. ‘Na een zeer uitvoerige tender hebben we vier partners geselecteerd die op verschillende niveaus en voor verschillende doeleinden – van publiekscatering tot high end – catering kunnen realiseren.’

Stevig staaltje techniek door Bourgonje Geluid en Lichtservice
Bourgonje Geluid en Lichtservice is de vaste partner voor de techniek, die met name op ingenieuze wijze onder grond is weggewerkt met ondermeer kilometers aan kabels en staal. Fred Bourgonje: ‘Deze infrastructuur is zeer vernieuwend en wij zijn op deze schaalgrootte uniek in Nederland met dit concept. De achterliggende gedachte is om zo min mogelijk ruimte te belasten (fysiek en qua tijd, red.) zodat een snellere op- en afbouw mogelijk is.’ Dat is natuurlijk van belang, omdat het museum dagelijks geopend is tot 17.00 uur voor het publiek. Infrastructuur onder de vloer waardoor je heel snel een evenementen binnen kan schuiven. Frank van Hunnik (Bourgonje): ‘Er is niet één locatie die qua infrastructuur zo veelzijdig is als deze. Ik weet zeker dat we voor geen enkel evenement een aggregaat hoeven te plaatsen. Het is enorm high tech.'

De ziel van het gebouw in een modern jasje
En afgezien van onder andere deze high tech faciliteiten is het de locatie vooralsnog gelukt om het gebouw te laten spreken. Of, zoals Karin Brandt het zegt: ‘De ziel van het gebouw wordt in een modern jasje gestoken’.

Een sfeerimpressie (tijdens de verbouwing) » 
Bekijk hier de foto's van het officiële handtekeningmoment van Het Scheepvaartmuseum en haar preferred suppliers »

Foto's: Barbara van Baarsel

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!