Back Back Achter de schermen

Het gebruik van een spreuk in het Latijn is nog niet altijd een garantie voor diepgang….

27 september 2006

"Qua Patet Orbis", zo sluit Jeroen Frie zijn filosofische bijdrage af op deze site.

Ik zal het maar gelijk toegeven, ik moest even googelen om de betekenis van die spreuk boven water te halen, maar heb het gevonden: ‘Zo wijd de wereld strekt". En dat heeft ie geweten ook. Want de reikwijdte van internet is misschien nog wel groter dan die van de wereld, en het duurde dan ook niet lang of de eerste geagiteerde reacties op zijn stukje verschenen.

Wat zou Jeroen gedacht hebben toen hij nietsvermoedend inlogde om eens even te checken of er al iemand gereageerd had op zijn stukkie? Of liever nog, wat bezielde hem toen hij achter zijn toetsenbord kroop en deze gedachten met ons ging delen? Ik heb werkelijk geen idee.

Als oud Arjan van Dijker zou ik me wellicht moeten herkennen in zijn stukkie maar niets is minder waar. Ik heb geen tattoo, ik omhels zelden oud collega’s en het is lang geleden dat ik Latijnse spreuken heb gescandeerd. Jeroen Frie, tja, ik ken hem nog wel uit de tijd dat ik bij Arjan werkte maar dat is het dan ook wel. En nou heeft ie nog eens een heel dom stukkie geschreven ook over een vermeende tweedeling in ex Arjan van Dijkers (die dan uitblinken in diepgang en cultureel besef) en ex Wentinkers (die blijven steken in oppervlakkigheid en veren). Niet slim Jeroen, helemaal niet slim.

Het getuigt van een enorme arrogantie om zoiets op te schrijven. Waar haal je deze wijsheid vandaan? Wat moeten wij er mee? En ja, ik voel me godsamme nog aangesproken ook door deze onzin, dat is nog het ergste. Had nou even nagedacht voordat je op ‘send’ drukte en dan had je je dit alles kunnen besparen. Edwin, Monique, Michiel, ze hebben groot gelijk in hun reacties en ik deel hun mening volledig.

En oh ja, Jeroen, ik heb al weer vijf jaar samen een – mag ik toch zeggen – redelijk succesvol bureau samen met Dorine van der Bruggen. En je raadt het al; zij is – zoals jij het noemt – een  Wentink copycat die dus samen met een ex- Arjan van Dijker, die verheven club van intellectuele kunstliefhebbers, is samengegaan. Ik begrijp nu van jou dat dat eigenlijk helemaal niet kan. Wat te doen? Moet ik haar wat cultuur gaan bijbrengen of moet ik me laten verleiden door haar veren? Ik ga eens goed nadenken.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!