Rotterdam 1956Rotterdam 1956
Back Back Nieuws

Het dak op tijdens Rotterdam Architectuurmaand

30 mei 2017

Op initiatief van de Rotterdamse Dakendagen kan je in het kader van Rotterdam Architectuurmaand elk weekend in juni het dak van de Bijenkorf op. Op het dak is een beeldentuin aangelegd waarin een unieke verzameling beeldhouwwerken te zien is. Deze beelden stonden tussen de noodwinkels aan de Coolsingel vlak na de tweede wereldoorlog en zijn voor het eerst herenigd. Vanaf de derde verdieping van de Bijenkorf kan je via een personeelstrappenhuis naar boven. In het trappenhuis hangt de tentoonstelling Breuer 60 jaar en staat de kleine versie van De verwoeste stad van Ossip Zadkine. Eenmaal op het dak loop je via een tijdelijk wandelpad langs de beelden naar het uitkijkpunt dat zicht biedt op de Coolsingel. Archiefbeelden van vroeger en impressies van hoe de Coolsingel eruit zal zien in 2020 laten je de ontwikkeling van het gebied zien.

Herkomst kunstwerken

Vrijwel direct na de verwoesting van de binnenstad in het bombardement van 14 mei 1940, steken de Rotterdammers de handen uit de mouwen. Het puin wordt geruimd, plannen gemaakt en noodwinkels gebouwd. Begin oktober 1940 opent voor het gespaarde postkantoor aan de Coolsingel een dubbele rij met 24 kleine gemeentelijke noodwinkels. Kort daarop volgen verderop voorbij de Beurs nog twee rijen van 12 winkels aan weerszijden van de Coolsingel. Als werkverschaffing en om de aantrekkelijkheid van de sobere winkeltjes te vergroten worden jonge kunstenaars ingeschakeld. Ze maken onder andere muurschilderingen, uithangborden en beeldhouwwerken. Han Richters ontwerpt vier beelden die de opkomst, ondergang en wederopbouw van de stad symboliseren. Koos van Vlijmen vervaardigt vier staande figuren die opbouwwerkers met hun gereedschap voorstellen.

Reünie aan de Coolsingel

Tijdens Rotterdam Architectuurmaand in juni staan zeven beeldhouwwerken van de hand van Han Richters en Koos van Vlijmen op het dak van de Bijenkorf. De Bijenkorf Beeldentuin biedt bezoekers de kans deze beelden voor het eerst samen te zien op een plek. Eén beeld schittert door afwezigheid, namelijk de Metselaar van Koos van Vlijmen. Als iemand weet waar het beeld is, dan wordt hij of zij verzocht contact op te nemen met Museum Rotterdam of het CBK Rotterdam.

De Bijenkorf en de kunst

Aan de Bijenkorf dankt Rotterdam twee van zijn meest befaamde kunstwerken in de openbare ruimte: De verwoeste stad (1953) van Ossip Zadkine en het Ding (1957) van Naum Gabo op de Coolsingel. In 1953 schonk het concern De verwoeste stad anoniem aan Rotterdam – een iconisch monument dat het centrum van het herdenkingslandschap zou gaan vormen. Dat gebaar was bijzonder onbaatzuchtig, want de Bijenkorf verloor tijdens de oorlogsjaren veel joodse werknemers. De kleine versie van De verwoeste stad van Zadkine is tijdelijk uit de personeelskantine gehaald en in het trappenhuis gezet ter bezichtiging.

Lezingen

Op de twee laatste vrijdagen van de maand juni (16 & 23 juni om 19:00) worden in het atrium van de Bijenkorf lezingen gehouden over de wederopbouw van de Coolsingel, de kunst aan de Coolsingel en over de restoratie van de Naum Gabo. Meer informatie zal worden gedeeld via de website van de Rotterdamse Dakendagen.

De Bijenkorf Beeldentuin is een initiatief de Rotterdamse Dakendagen met medewerking van Museum Rotterdam, het CBK Rotterdam en de Bijenkorf. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door Rotterdam Festivals en Gemeente Rotterdam. De productionele uitvoering is in handen van Stichting de Loodsen.

Het dak is te bezoeken tijdens de openingstijden van de Bijenkorf Rotterdam op:
Zaterdag 3 en zondag 4 juni
Zaterdag 10 en zondag 11 juni
Zaterdag 17 en zondag 18 juni
Zaterdag 24 en zondag 15 juni

 

Foto: Ary Groeneveld

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!