Grote zonnecentrale op dak Fokker TerminalGrote zonnecentrale op dak Fokker Terminal
Back Back Nieuws

Grote zonnecentrale op dak Fokker Terminal

01 mei 2018

Wethouder Wijsmuller, Tom Verhaar van de Fokker Terminal en Leendert Florusse van Rooftop Energy hebben gezamenlijk de zonnecentrale officieel in werking gesteld van de vorige maand geplaatste 600 zonnepanelen. De zonnecentrale, gerealiseerd door Rooftop Energy, heeft een oppervlak van circa 1000m2. Voor dit project heeft de Fokker Terminal een SDE subsidie ontvangen van het Rijk waarmee zij meewerkt aan de gemeentelijke duurzaamheidsambitie van Den Haag.

Opbrengst zonnecentrale

De installatie gaat ongeveer 164.000 kWh per jaar produceren en voorziet in ca. 70% van de totale jaarlijkse elektriciteitsbehoefte van de Fokker Terminal. De zonnepanelen zorgen voor een CO2-reductie van zo'n 100 ton per jaar. Tom Verhaar, directeur van de Fokker Terminal heeft circulaire economie en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan. Zo wordt er onder andere ook 5 miljoen liter drinkwater gecompenseerd in de ontwikkelingslanden. Verhaar is blij met de samenwerking met de gemeente Den Haag. Zij hebben het dak beschikbaar gesteld om de zonnecentrale mogelijk te maken.

Den Haag klimaatneutraal en aardgasvrij

De gemeente wil dat alle gebouwen (woningen, bedrijfspanden en openbare voorzieningen) in de stad in 2040 klimaatneutraal en aardgasvrij zijn. Dit betekent dat alle gebouwen in Den Haag van het aardgas af gaan. Voor de energie- en warmtevoorziening wil de gemeente overgaan op duurzame energie uit de zon, water, wind of aarde. De realisatie van de zonnepanelen op de Fokker Terminal is een mooie stap op weg naar een klimaatneutraal Den Haag. In Den Haag is nu ongeveer 14 MW gerealiseerd, dit project voegt daar weer 1%/ 0,17 MW aan toe.

Over Rooftop Energy

Rooftop Energy is de grootste ontwikkelaar en exploitant van zonnecentrales in Nederland. Rooftop Energy richt zich op de zakelijke markt en biedt haar klanten de mogelijkheid om zonder eigen investering toch op duurzame wijze stroom op te wekken door middel van zonnepanelen op hun eigen dak. Begin 2018 zijn al meer dan 130 zonnecentrales ontwikkeld.

Over Fokker Terminal

De Fokker Terminal is uitgegroeid tot een succesvolle congres- en evenementenlocatie. Er vinden circa 60 één en meerdaagse grootschalige nationale en internationale congressen en evenementen per jaar plaats. De ambities voor uitbreidingen de komende jaren liggen hoog. De Fokker Terminal is een karakteristiek en inspirerend industrieel gebouw. De voormalige school voor luchtvaarttechniek is in 2009 herontwikkeld tot evenementenlocatie voor de zakelijke markt. Sinds begin 2018 staat het gebouw op de Haagse monumentenlijst. De locatie is door de ligging nabij de snelwegen A4 en A12 zeer goed bereikbaar en beschikt over 400 parkeerplaatsen op eigen terrein. 

Op de foto van links naar rechts: Tom Verhaar - Fokker Terminal, Wethouder Wijsmuller - Gemeente Den Haag, Leendert Florusse - Rooftop Energy

Fotocredits > AVEQ Den Haag

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!