Grote wiskundeconferentie in RAI Grote wiskundeconferentie in RAI
Back Back Nieuws

Grote wiskundeconferentie in RAI

22 februari 2023

De TU Eindhoven en de Society for Industrial and Applied Mathematics (SIAM) houden van 26 februari tot en met 3 maart een van de grootste wiskundeconferenties ter wereld in de RAI in Amsterdam: CSE23. Op woensdag 1 maart is het publiek uitgenodigd voor een gratis avond waarop zes topwetenschappers op een TED talk-achtige manier uitleggen waarom wiskunde essentieel is voor het oplossen van de grote wereldproblemen. Van klimaatverandering tot energietransitie, van gezondheidszorg tot duurzame mobiliteit. 

Voor het eerst buiten de VS

De conferentie over Computational Science and Engineering (CSE23) vindt voor het eerst in de geschiedenis buiten de VS plaats. De CSE-conferenties worden sinds begin deze eeuw om de twee jaar gehouden en richten zich op het toepassen van wiskundige modellen en krachtige algoritmes in industrie en wetenschap. Dat varieert van modellen voor klimaatverandering, financiën, biologie, lucht- en ruimtevaart, astronomie, automotive, transport, defensie en nog veel meer. De conferentie trekt dit jaar 2200 deelnemers en is daarmee de grootste editie ooit.

Wiskunde is als zuurstof

Woensdagavond 1 maart is er in de RAI om 20.00 uur een gratis publieksevent in het Engels, waar plaats is voor 1700 bezoekers. Onder de titel ‘The Role of Mathematics in Solving the World’s Main Challenges’ vertellen zes internationale wetenschappers hoe wiskunde het leven en de wereld van alledag beïnvloedt. ‘We willen die avond aan een groot publiek laten zien wat je met wiskunde allemaal kunt. Mensen weten niet dat bijna alles wat er in het leven gebeurt met wiskunde te maken heeft. Het is overal en essentieel’, zegt CSE23-organisator Prof. Dr. Wil Schilders, hoogleraar scientific computing aan de TU Eindhoven. Hij verwijst naar een uitspraak van de bekende Nederlandse wiskundige Lex Schrijver, die zei: ‘Wiskunde is als zuurstof. Als het er is, merk je het niet. Als het er niet zou zijn, merk je dat je niet zonder kunt.’


De voertaal van de sprekers is die avond Engels. Het evenement wordt afgesloten door Alexander Rinnooy Kan, voormalig Eerste Kamerlid voor D66 en voorzitter van de SER, sinds 2012 hoogleraar economie en bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam en van huis uit een wiskundige. 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!