Back Back Locaties

Grootscheeps verbouwde Scheepvaartmuseum gooit trossen los

02 oktober 2011

Hoe laat je een 17e-eeuws pakhuis op een 21e-eeuw manier tot leven komen? Hoe pas je eigentijdse faciliteiten en installaties in, zonder de grandeur van de Gouden Eeuw te verliezen? Met de officiële opening van het Scheepvaartmuseum op 1 oktober heeft Amsterdam er een spectaculaire evenementenlocatie bij gekregen.

Verwonderd
De laatste keer dat ik het Scheepvaartmuseum bezocht, was ik elf jaar oud. Mijn zusje en ik renden toen over de koude, open binnenplaats meteen naar het VOC-schip De Amsterdam. Nu is diezelfde binnenplaats omgetoverd tot een ruime, overkapte ontvangstruimte. Minutenlang staar ik verwonderd omhoog. De zelfdragende constructie bestaat uit 1.200 stukken glas in een metalen frame. Het hemeldak, voorzien van 868-led lampjes op de knooppunten, is geïnspireerd door de kompaslijnen op oude zeekaarten. “Oorspronkelijk waren dit drie pakhuizen, gemaakt voor schepen, waar spullen lagen die niet gezien hoefden te worden”, vertelt bouwmeester Liesbeth van der Pol van Dok Architecten tijdens de opening. “Nu presenteert het Scheepsvaartmuseum 14 nieuwe collecties in een 21e eeuws gebouw dat recht doet aan de sfeer van de 17e eeuw.”

Verhalen van de zee
Als we na de spetterende openingsshow een kijkje mogen nemen in het monumentale gebouw, is nergens meer het museum uit mijn tienerjaren te bekennen waar de geschiedenis aan de hand van jaartallen en bijbehorende objecten verteld werd. Nee, nu kun je zeeslagen voeren met Michiel de Ruyter, op jacht met Matje en Roos of het verhaal van de walvis horen, zien en voelen. De objecten, van globe tot landkaart en van periscoop tot walvisvaarderspak, vertellen elk hun eigen verhaal en geven het thema daarmee extra kleur en beleving. Het Open Pleyn – zoals de binnenplaats nog steeds heet – is een handig vertrekpunt om te bepalen welke windrichting je op wilt gaan. En of je nu noord-, west- of oostwaarts gaat: je ademt zeelucht, voelt het zout in je DNA borrelen en je dompelt je onder in onze roemruchte maritieme geschiedenis.

Robuust en onwrikbaar
Wie aanmeert met een sloep, ziet het statige gebouw nu al van veraf robuust en onwrikbaar in het water liggen. Het is niet moeilijk om actuele thema’s te verbinden aan het rijke Nederlandse zeeverleden die vandaag nog net zo actueel zijn als in de Gouden Eeuw. Vanuit de zalen die naar nationale zeehelden als Tromp, Van Heemskerck en De Ruyter zijn genoemd, kijk je op het noorden naar het IJ, heb je naar het oosten uitzicht op het marineterrein en naar het westen op de stad. Het vernieuwde Scheepvaartmuseum vormt daarmee alleen al een ideale plek om voor nieuwe inspiratie, zaken in een breder perspectief te plaatsen of een koers te bepalen. Het Scheepvaartmuseum is open. Ontdek de zee van mogelijkheden.

Bekijk hier de foto's van de perspresentatie op Flickr.com »

—-

Koningin Beatrix als eregast tijdens Grand Opening op zaterdag 1 oktober
De Grand Opening op zaterdag 1 oktober sloot een week van openingsfeesten af. Eregast was koningin Beatrix, die twee tentoonstellingen bezocht. Ze arriveerde in stijl op haar lemsteraak De Groene Draeck, 'een sportieve en genereuze geste' volgens algemeen directeur Willem Bijleveld.

'Een waar huzarenstuk'
Loco-burgemeester Eric van der Burg — die waarnam voor burgemeester Eberhard van der Laan – memoreerde dat Het Scheepvaartmuseum van alle verbouwende Amsterdamse musea het laatst sloot en het eerst weer opengaat. "Een waar huzarenstukje", zei hij. Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur zei dat Nederland heel trots mag zijn op een museum dat 'in alle opzichten recht doet aan de Nederlandse maritieme geschiedenis'.

Muzikale omlijsting
De Grand Opening werd omlijst door muziek van Edsilia Rombley en een kinderkoor dat “Sailing” van Christopher Cross zong en “Ain’t no mountain high enough”. Het Rubens Kwartet speelde een fragment van het speciaal door Joey Roukens gecomponeerde "Visions at Sea", waarin flarden van oude zeemansliederen doorklonken.

3D-show
Tijdens de officiële opening werd het publiek verrast met een spectaculaire 3D show op de gevel van het 'gloednieuwe' Scheepvaartmuseum:

 

Het Scheepvaartmuseum is vanaf zondag 2 oktober zeven dagen per week geopend van 9.00 tot 17.00 uur.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!