Genk. Dynamisch en innoverend in Belgisch-LimburgGenk. Dynamisch en innoverend in Belgisch-Limburg
Back Back Trends

Genk. Dynamisch en innoverend in Belgisch-Limburg

04 januari 2018

Als in 1901 steenkool wordt ontdekt in het naburige As, verandert het schilderachtige dorpje Genk gestaag in een multiculturele stad met drie florerende steenkoolsites. Na vele hoogtijjaren sluit in 1966 de site van Zwartberg als eerste locatie waarna eind jaren ‘80, kort op elkaar, de sites van Waterschei en Winterslag volgen.

‘Op dit moment telt Genk zo'n 65.000 inwoners met 107 verschillende etnische achtergronden’, aldus Kristien Mandervelt, coördinator van het convention bureau MeetinGenk, ‘en is de oorspronkelijke mijnstad getransformeerd tot een vooruitstrevende, innovatieve en kosmopolitische kennis- en maakstad.’ De mijnsites ontwikkelden zich tot educatieve, recreatieve en artistieke hotspots; hypermoderne en kennisrijke locaties die de stad erg aantrekkelijk maken als MICE-bestemming.

Genk - dat centraal in de Euregio ligt, op amper 20 km van Maastricht - staat dankzij haar unieke geschiedenis dan ook gekend als een stad die nooit ‘stilstaat’. Elke student, toerist, ondernemer, cultuur- en designliefhebber en culinair genieter is er van harte welkom. Net als iedereen die houdt van urban, vintage en industrieel erfgoed en op zoek is naar een energieke en creatieve beleving.

Hotspot voor technologie

Thor Park vormt de Genkse hotspot voor technologie, energie en innovatie. Op de voormalige mijnsite van Waterschei is met veel aandacht voor duurzaamheid en landschapsbeheer een 93 hectare groot technologiepark ontwikkeld met internationale uitstraling en activiteiten. Kristien Mandervelt: ‘Hier leggen de stad Genk en haar partners interessante verbindingen tussen onderzoek & ontwikkeling, innovatie, bedrijvigheid, talentontwikkeling en stedelijkheid. Thor Park biedt onderdak aan innovatieve ondernemingen en organisaties, aan denkers en doeners.’

Starters, onderzoekers met spin-offs en bedrijven met uitbreidingsplannen zijn welkom op het dienstenplatform IncubaThor. Flexibele werkplekken en kantoren met geïntegreerde diensten staan tegen forfaitaire vergoeding ter beschikking en de gebruikers kunnen rekenen op ondersteuning en advies op financieel, netwerk- en coachgebied .

Thor Central

Ben je op zoek naar een locatie die je meeting, incentive, congres of event laat bruisen van energie dan is Thor Central, het hart van Thor Park, een absolute aanrader. ‘Dit gloednieuwe business & facilitycentrum biedt in een unieke setting van industrieel erfgoed moderne vergaderruimtes aan en heeft een capaciteit van ongeveer 2300 personen. De leukste weetjes, feiten en behind the scenes-ervaringen van een voormalige steenkoolsite verneem je van een bevlogen gids tijdens de prikkelende ‘Zeg eens Watt -Energytour’’, vertelt Kristien Mandervelt.

 • Genk. Dynamisch en innoverend in Belgisch-Limburg
  Thor Park
 • Genk. Dynamisch en innoverend in Belgisch-Limburg
  Thor Central
 • Genk. Dynamisch en innoverend in Belgisch-Limburg
  C-mine
 • Genk. Dynamisch en innoverend in Belgisch-Limburg
  C-mine lobby
 • Genk. Dynamisch en innoverend in Belgisch-Limburg
  C-mine expeditie
 • Genk. Dynamisch en innoverend in Belgisch-Limburg
  Tim Burton. Copyright: Getty Images
 • Genk. Dynamisch en innoverend in Belgisch-Limburg
  Hotel Atlantis
 • Genk. Dynamisch en innoverend in Belgisch-Limburg
  Hotel Stiemerheide
 • Genk. Dynamisch en innoverend in Belgisch-Limburg
  Vennestraat
 • Genk. Dynamisch en innoverend in Belgisch-Limburg
  Vennestraat
 • Genk. Dynamisch en innoverend in Belgisch-Limburg
  La Biomista
 • Genk. Dynamisch en innoverend in Belgisch-Limburg
  La Biomista

Creatief hart C-mine

Heden en verleden zijn in Genk intens met elkaar verweven en dat is extra duidelijk op C-mine, gelegen op de voormalige mijnsite van Winterslag. Deze authentieke en wonderbaarlijke plek biedt het perfecte decor voor alle soorten van MICE-activiteiten.

‘In het Energiegebouw/hoofdgebouw hou je in een origineel industrieel kader een vergadering, receptie, bedrijfsfeest, productpresentatie, beloningsweekend of teambuildingactiviteit die positief verrast. Dit gebouw heeft diverse ruimtes waaronder een foyer, een Designcentrum en een cultuurcentrum met elk een eigen uitzonderlijke look & feel. Op de C-mine site zelf liggen bijkomend nog bijna 30 vergader-/eventruimtes verspreid; die eventueel te combineren vallen voor een sitebreed congres.’

Ondergronds belevingsparcours

In C-mine Expeditie, een ondergronds belevingsparcours op C-mine, ervaar je het leven van de mijnwerker in de jaren ‘50. Daal af in de mijnschacht voor een indrukwekkende tocht met Virtual Reality-ervaring en geniet tevens van een adembenemend panorama op 15 meter hoogte.

Expo Tim Burton in 2018

Dat C-mine ook tot ver buiten de landsgrenzen tot de verbeelding spreekt, blijkt uit het feit dat niemand minder dan de Amerikaanse filmmaker Tim Burton helemaal onder de indruk is van deze mysterieuze site. Zo erg zelfs, dat hij het als de ideale bestemming ziet voor de actuele expo over zijn leven en werk ‘The World of Tim Burton’. Van 15 augustus tot 28 november 2018 kan je deze internationale tentoonstelling - die eerder al in New York, Parijs, Tokio, São Paulo en Praag te bezichtigen viel - komen bewonderen.

‘The World of Tim Burton’ presenteert het uitgebreide artistieke werk van de bekende regisseur in een samenhangende tentoonstelling van tekeningen, schilderijen, foto’s, poppen, maquettes, geanimeerde films en sculpturale installaties. In totaal kan je meer dan 400 werken bekijken. Aan de expo wordt een uitgebreid programma opgehangen met gegidste rondleidingen, films, lezingen en events. Als top of the bill zal Tim Burton zelf ook een bezoek aan Genk brengen. Een must see in de Benelux voor 2018!

Verblijf ‘anders’

Niet voor niets heeft de ‘wij-doen-het-anders-dan- anderen’ hotelketen Different Hotels vier van zijn vestigingen in Genk gehuisvest. Elk hotel kent een eigen aanpak en karakter en bevindt zich op een toplocatie. Ga voor oprechte gastvrijheid, kwaliteit en ontspanning en laat je als gast volledig in de watten leggen. Beleef Genk vanuit je tijdelijke sfeervolle homebase in Hotel Ecu, M Hotel, Hotel Atlantis of Carbon Hotel. In Hotel Stiemerheide – geen Different Hotel, maar evenzeer een toplocatie – verblijf je dan weer in een stijlvol Engels kader, met golfbaan en sterrenrestaurant vlak bij de deur.

Straat van de Zintuigen

De multiculturele samenstelling van Genk heeft als bijkomend voordeel dat veel multiculturele en wereldse aspecten terugkomen in de gastronomie. Op de Finger Food- route in de smaakvolle Vennestraat, ‘Straat van de Zintuigen’, kun je je internationale keukenkennis bijspijkeren en genieten van Vlaamse, Italiaanse, Griekse en Marokkaanse eetzaakjes.

Steeds in ontwikkeling

Volgend jaar zullen in Genk erfgoed, hedendaagse kunst en bioculturele diversiteit samenkomen in het project La Biomista. De stad Genk slaat hiervoor de handen ineen met kunstenaar Koen Vanmechelen en bouwt de voormalige directeursvilla en het omliggende landgoed van de mijn in Zwartberg uit tot een artistiek-toeristische site. Een nieuwe hotspot in the making.

Genk gaat al een tijdje mee, kent het klappen van de zweep en blijft op innovatieve wijze op verschillende fronten bouwen aan een solide toekomst. Een bezoek aan deze historierijke én vernuftige stad in Belgisch-Limburg is de moeite meer dan waard.

Door > Nathalie Schalke

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.523 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.523 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!