Friesland als pionier in buitenwerkenFriesland als pionier in buitenwerken
Back Back Nieuws

Friesland als pionier in buitenwerken

29 november 2022

In Friesland wonen de gelukkigste inwoners van Nederland en straks worden het ook de meest gezonde en langstlevende inwoners van ons land. Want Friesland is hard op weg om een ‘Blue Zone’ te worden. Blue Zones zijn gebieden op de wereld waar de mensen gezonder zijn en langer leven dan in andere delen van de wereld. De projectorganisatie Bloeizone Fryslân werkt met gemeenten en inwoners aan een optimaal gezonde leef- én werkomgeving in de Friese steden en dorpen. Een van de belangrijkste speerpunten is Buitenwerken. 

In de bloeizones van Friesland werken mensen straks geen 8 uur per dag meer binnen. Want het is al lang bekend: hoe meer frisse buitenlucht, hoe beter het is voor de mens. Voor bedrijven die werken aan duurzame inzetbaarheid van hun personeel is dit een geweldige (buiten)kans. De provincie Friesland is de buitenwerkplek bij uitstek: er is ruimte, er is nog ongerepte natuur en het buitenleven zit de Friezen in het bloed. Friesland werkt aan projecten om het buitenwerken te stimuleren en te faciliteren en om zoveel mogelijk bloeizones te creëren waar mensen in de beste condities leven, zowel thuis als op het werk. 

Vergaderen op de hei

Het is inspirerend om vergaderingen en events te houden op afgelegen natuurlocaties want het haalt mensen even uit de dagelijkse werksfeer. Friesland wil met de vele mogelijkheden die de provincie biedt en gaat bieden, bedrijven aanmoedigen om écht de hei op te gaan en te vergaderen tussen de bomen en de schapen midden in de natuur. Meet in Friesland gaat hiervoor zoveel mogelijk zakelijke locaties en natuurorganisaties stimuleren om het buitenwerken actief aan te bieden aan bedrijven die de hei op willen. 

Nieuwe manier van werken

Het bureau voor regiomarketing Meet in Friesland heeft het startsein gegeven voor buitenwerken in Friesland met de inrichting van hun eigen tún kantoar. De ontwikkeling en aanleg van deze buitenwerkplek heeft het bedrijf Buitenbomen, in samenwerking met diverse groen ontwikkelaars, op zich genomen. Met beperkte middelen en weinig ruimte zijn er volledig operationele werkplekken gecreëerd in de buitenlucht. Medewerkers nemen hun werkzaamheden de tuin in en vergaderingen worden regelmatig in de frije natuer  gehouden. Het is het begin van een nieuwe manier van werken die voor iedereen enorme gezondheidsvoordelen biedt. Met het slaan van deze eerste paal is Meet in Friesland klaar om bedrijven te helpen om buitenwerken op te zetten met een programma op maat.

Foto: Jontsje Holwerda

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!