Foyer Tuschinski voor één dag in Chassé TheaterFoyer Tuschinski voor één dag in Chassé Theater
Back Back Nieuws

Foyer Tuschinski voor één dag in Chassé Theater

12 september 2018

Afgelopen weekend vonden de Open Monumentendagen Breda plaats. Meer dan 30 monumenten in de stad openden hiervoor hun deuren en ook het Chassé Theater had dit jaar een bijzonder programma. Gedurende het weekend vonden er doorlopend rondleidingen door het pand plaats en op zondag werd daar een bijzondere tentoonstelling aan toegevoegd; de presentatie van een bijzonder Art Deco theaterdoek.

Het doek is gevonden tijdens de voorbereidingen voor de verbouwing van de voormalige Casino-bioscoop naar Foodhall Breda door Maas-Jacobs, Bibitor en B2RE aan de Reigerstraat in Breda. Het is een decennia-oud achtergronddoek van 10 x 5 meter. Het gigantische doek is aan beide zijden beschilderd door kunstenaar Jaap van Dam en verkeert in een relatief goede staat. Omdat er maar weinig van deze achtergronddoeken zijn bewaard vormt het doek een bijzondere en belangrijke ontdekking voor Breda en misschien zelfs Nederland. Ze zijn namelijk erg kwetsbaar en gemaakt om slechts enkele malen te worden gebruikt.

Foyer Tuschniski

De twee schilderingen op het doek bestaan uit een zeer kleurrijk fantasielandschap en een Art Deco-interieur. Als snel werd duidelijk dat het Art Deco-interieur de foyer van het beroemde theater Tuschinski in Amsterdam betrof. De felle kleuren en lijnvoering van het landschap aan de andere zijde lijken te zijn geïnspireerd op eerdere kunststijlen zoals Jugendstil en Symbolisme. Voorlopig wordt ervan uitgegaan dat het decorstuk afkomstig is uit het Interbellum.

Met ruim 1250 bezoekers heeft het doek de belangstelling van het Bredase publiek weten te trekken en heeft daarmee een mooie bijdrage geleverd aan Open Monumentendagen Breda 2018.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!