- Naam evenement > SDG Impact Summit
- Soort evenement > Conferentie
- Opdrachtgever > Samenwerking tussen SDG Charter, Maatschappelijke Alliantie, Dutch Sustainable Growth Coaliton, Worldconnectors en het KIT Royal Tropical Institute
- Eventorganisatie: KIT Meetings & Events.
- Datum evenement > 25 september 2017
- Locatie > Koninklijk Instituut voor de Tropen
- Doelgroep > Vertegenwoordigers van verschillende sectoren: bedrijven, maatschappelijke organisaties (kennisinstellingen, NGOs), (lokale) overheden, young professionals, filantropen en Tweede Kamerleden.
- Aantal gasten > 450
Duurzame Ontwikkelingsdoelen: hoe doet Nederland het?
In 2015 formuleerde de Verenigde Naties 17 Sustainable Development Goals (SDGs) oftewel Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Met deze doelen als leidraad, zetten 193 lidstaten, waaronder Nederland, zich gezamenlijk in om in 2030 een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Precies twee jaar na de ondertekening maken vertegenwoordigers van Nederlandse overheden, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en andere professionals de balans op tijdens de SDG Impact Summit. Hoe ver zijn we en wat zijn de volgende stappen die we nemen?
Al deze verschillende partijen kwamen hiervoor samen in het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Niet toevallig, want het KIT is, als not-for-profit organisatie, koploper als het gaat om duurzaamheidsinitiatieven én medeorganisator van dit evenement. Daarnaast beschikt zij over een prachtig conferentiecentrum in een sfeervol, monumentaal pand in Amsterdam waar de afdeling KIT Meetings & Events alle evenementen verzorgt.
Samenwerken aan oplossingen
Tijdens de conferentie stond 1 ding centraal: het samen toewerken naar gezamenlijke doelen. De dag bestond uit 2 sessies: een werkconferentie en een debat. Na ontvangst in de indrukwekkende Marmeren Hal werden de gasten plenair verwelkomt in het Maxima Theater voor de opening van de conferentie. Voor de werkconferentie werd het publiek verdeeld over 13 verschillende break-out sessies, die plaatsvonden in de kleinere vergaderzalen. Per SDG werden kansen en uitdagingen bepaald, waarna concrete vervolgstappen werden vastgelegd in een SDG roadmap.
Hierna kwamen de 450 gasten weer samen in het Maxima Theater voor het debat ‘Duurzame beschouwingen’ onder leiding van dagvoorzitter Anne-Marie Rakhorst (Duurzaamheid.nl). Vertegenwoordigers van bedrijven en maatschappelijke organisaties debatteerden met Kamerleden over de Miljoenennota en het regeerakkoord. Bekende gezichten dus op het podium, waar onder andere Jan Peter Balkenende (voorzitter Dutch Sustainable Growth Coalition), Hans de Jong (VNO-NCW) en Jan Terlouw plaats namen.
Lancering nieuwe duurzaamheidsinitiatieven
Na de werkconferentie en het debat werden de volgende nieuwe initiatieven gelanceerd:
- Opening van het eerste SDG House ter wereld in het Koninklijk Instituut voor de Tropen! Het Koninklijk Instituut voor de Tropen is vanaf heden dé fysieke en virtuele ontmoetingsplek voor alle organisaties die werken aan één of meerdere Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN.
- Lancering van de campagne: Kamerleden ‘adopteren’ een SDG waarbij Kamerleden voor de komende 6 maanden een SDG adopteren. Onder de vlag van deze campagne beklommen Joël Voordewind (CU), Achraf Bouali (D66), Suzanne Kröger (GroenLinks) en Agnes Mulder (CDA) het podium.
- Presentatie van de online SDG Gateway door SDG Charter, waarop organisaties hun initiatieven omtrent de SDG’s kunnen showcasen en makkelijker met elkaar kunnen samenwerken.
De SDG Impact Summit werd gezamenlijk afgesloten met een welverdiende borrel in de Marmeren Hal.
Het KIT Royal Tropical Institute als SDG House
Het SDG House biedt een ontmoetingsplek aan bedrijven, organisaties en individuen die zich bezig houden met de SDGs. Een plek om synergiën te onderzoeken, samenwerkingsverbanden te creëren en kennisontwikkeling te stimuleren. In 2017 hebben 48 innovatieve, sociale ondernemers en organisaties een werkplek in het gebouw, waaronder SDG Charter, Human Cities Coalition en de Amsterdamse Impact Hub.
Evenement in KIT: win-win situatie
Duurzame internationale en interculturele samenwerking, dat is precies waar het KIT naar streeft. Zij houdt zich vooral bezig met het verbeteren van de gezondheidszorg, economische ontwikkeling en gendergelijkheid in lage- en middeninkomenslanden. En daar heeft zij haar eigen conferentiecentrum hard voor nodig; de winst die hiermee wordt behaald, investeert KIT in haar kennisafdelingen. Wie dus kiest voor KIT als evenementenlocatie, ondersteunt gelijktijdig de duurzame initiatieven van de organisatie. Een win-win situatie, waarbij een opdrachtgever ook nog eens verzekerd is van een goed verzorgd evenement op een toplocatie in Amsterdam. Daarnaast kijkt het jonge en energieke KIT Meetings & Events team altijd of zij partijen kunnen verbinden met de experts en onderzoekers van het KIT.
Door > Saskia van Muijlwijk