
Herstel onmogelijk door restricties
De maximale capaciteit van het aantal bezoekers, het moeten placeren en werken met toegangsbewijzen, de geldende reisbeperkingen, alsook het ontbreken van duidelijkheid voor een langere periode en de voorbereidingstijd voor evenementen, zijn harde restricties die herstel van zowel de zakelijke als de publieksevenementenbranche op korte termijn onmogelijk maken.
Generieke steunmaatregelen stoppen
‘De overheid geeft aan dat het een logisch moment is om te stoppen met de generieke steunmaatregelen. En dat terwijl het kabinet de sector al 18 maanden op slot houdt en zelfs nu nóg geen duidelijkheid geeft op de vraag of we vanaf 20 september weer volledig open kunnen. De subsidieregeling evenementen (TRSEC) en de aanvullende tegemoetkoming evenementen (ATE) die de overheid in het leven riep, worden gewaardeerd, maar het betreft projectondersteuning, geen branche-ondersteuning en is bovendien niet beschikbaar voor de zakelijke evenementenbranche,’ aldus Jolanda Jansen, woordvoerder namens de Alliantie van Evenementenbouwers.
Overleg met betrokken ministers
Komende donderdag vindt een overleg plaats tussen vertegenwoordigers van de publieks- en zakelijke evenementenbranche met betrokken ministers. De branche heeft een duidelijke agenda voor ogen voor dit overleg; als er geen concrete antwoorden komen, is het overleg volstrekt overbodig. Rijpkema en Jansen namens de branche: ‘Je kunt niet vasthouden aan restricties voor bepaalde sectoren en tegelijkertijd de langdurige gevolgen daarvan volledig bij ondernemers in die sector leggen. Het begrip voor en de bereidheid van ondernemers om de restricties te volgen en te handhaven is dan echt wel voorbij.’
Nieuwe demonstraties zijn ook al aangekondigd. Op 11 september gaat de branche, na de succesvolle eerste ‘Unmute Us’ protestmarsen op 21 augustus, opnieuw de straat op.