Een rondvaart door Amsterdam: Bezienswaardigheden die je niet wilt missenEen rondvaart door Amsterdam: Bezienswaardigheden die je niet wilt missen
Back Back Nieuws

Een rondvaart door Amsterdam: Bezienswaardigheden die je niet wilt missen

14 september 2022

Een rondvaart door Amsterdam is ongetwijfeld een van de meest populaire uitstapjes in Nederland op dit moment. Naast dat onze hoofdstad al jarenlang goed bezocht wordt door buitenlandse toeristen, bezoeken ook veel Nederlanders Amsterdam met plezier. Een rondvaart is een van de betere manieren om meer over de geschiedenis van onze hoofdstad te leren. De aanleg van de Amsterdamse grachtengordel was namelijk al compleet rond de zeventiende eeuw. Hiervoor en erna is er veel gebouwd en gebeurt aan de kades, waar je tijdens een rondvaart door Amsterdam meer over kan leren!

Bezienswaardigheden tijdens een rondvaart door Amsterdam

Een rondvaart door Amsterdam is een rondvaart door de grachtengordel die voor een lange tijd de basis van onze hoofdstad vormde. De gordel zelf staat overigens al sinds 2010 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Waar de grachten nu voornamelijk gebruikt worden door pleziervaartuigen, werd het water vroeger gebruikt voor het transport van allerlei goederen. De gordel bestaat uit vier hoofdgrachten. Dit zijn de Herengracht, Prinsengracht, Keizersgracht en Singel. Voornamelijk tijdens de laatste uitbouw waren het alleen de rijken die zich kavels op de kade konden veroorloven. Dit heeft geleid tot de aanleg van de zogeheten Gouden Bocht die je tijdens een rondvaart door Amsterdam in al zijn glorie kunt bewonderen.

De Gouden Bocht van Amsterdam

De Gouden Bocht is een bocht aan de Herengracht waar je tijdens een rondvaart in Amsterdam langs vaart. Dit is zonder enige twijfel het meest prestigieuze deel van de grachten. Door de jaren heen konden namelijk alleen de allerrijksten het zich veroorloven om hier te wonen. Dit is dan ook de reden dat de naam Gouden Bocht inmiddels ook een negatieve connotatie heeft die verwijst naar de elitaire bovenlaag van de maatschappij. Zoals je tijdens een rondvaart door Amsterdam zult merken, zitten hier tegenwoordig voornamelijk kantoren, uitgevers en culturele instellingen gevestigd.

De Negen Straatjes

Een paar straten die, als het aan ons ligt, de karakteristieke cultuur van Amsterdam goed weergeven zijn de Negen Straatjes. De Negen Straatjes zijn negen kleine winkelstraten rond de grachtengordel die verschillende grachten met elkaar verbinden. Deze straten kun je tijdens een rondvaart door Amsterdam zien omdat zij de Singel en Prinsengracht met elkaar verbinden. Wie een kopie van de P.C. Hooftstraat verwacht zal overigens wel vreemd opkijken. In deze straten vind je voornamelijk bijzondere zaakjes en een typisch oer-Hollandse cultuur.

De Jordaan en de Prinsengracht

Naast de Gouden Bocht en de Negen Straatjes, vaar je tijdens een rondvaart in Amsterdam onder andere ook langs de grenzen van de Jordaan. Door de aanleg van de grachtengordel verschilt de indeling van de Jordaan aanzienlijk ten opzichte van nieuwere buurten. De oplettende kijker heeft tijdens een rondvaart door Amsterdam daarom al snel in de gaten dat de gebouwen van de Jordaan schuin liggen ten opzichte van andere delen van de stad. Ook hebben de huizen en panden aan de uiteinden van de wijk hierdoor noodzakelijkerwijze scherpe of stompe hoeken.

Een rondvaart door Amsterdam

Tijdens een rondvaart Amsterdam vaar je dus door de geschiedenis van de stad die Nederland groot heeft gemaakt. Als je nu ook geïnteresseerd bent in een rondvaart, zijn er verschillende opties waar je uit kunt kiezen. Zo kun je gaan voor een publieke rondvaart, of met een groep vrienden of familie een sloep huren. Ook voor bedrijfsuitjes kan een rondvaart door Amsterdam een unieke locatie bieden die men niet snel vergeten zal!

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!