Back Back Achter de schermen

Een bord vol inspiratie door slechtziende Joost Rigter

30 mei 2011

Eerlijk. Dat is het woord dat bij me opkomt tijdens de workshop ‘Een bord vol inspiratie’, gegeven door Joost Rigter in donker restaurant C-Taste in Amsterdam.

Joost kreeg op 26-jarige leeftijd te horen dat hij een progressieve oogziekte heeft, waardoor hij nu nog slechts 2% ziet. Deze ingrijpende gebeurtenis heeft zijn gehele leven veranderd en daarover vertelt Joost in deze workshop. Hij geeft hiermee mensen en organisaties – letterlijk – een andere kijk op het leven. Zoals ook zijn visie 180 graden gedraaid is…

Confrontatie
Een intrigerend verhaal van een inspirerend persoon. Zelden word je zo met de neus op de feiten gedrukt als tijdens deze workshop. Net als slechtzienden en blinden word je geconfronteerd met een situatie waarin je de controle over minstens één zintuig kwijtraakt.

De overige zintuigen nemen het over
In restaurant C-Taste begeleiden slechtzienden en blinde mensen de gasten naar hun tafeltje in een pikdonkere ruimte. Je ziet geen hand voor ogen, geen herkenningspunt, geen lampje… helemaal niets! Het voelt onwennig en heel vreemd. Je houdt je ogen open, terwijl je eigenlijk toch helemaal niets ziet. Constant zoeken je ogen naar een lichtpuntje, dat er niet is. Je moet berusten in het feit dat je gedurende deze lunch he-le-maal niets kunt zien. Je kunt wel communiceren, voelen, proeven, horen en ruiken. En op de één of andere manier doe je dat dan ook met volle teugen.

Komische manier
Samen met jouw tafelgenoten bespreek je triviale zaken en zo leer je elkaar beter kennen, op een ontzettend pure en eerlijke manier. Ook probeer je te ontdekken wat er precies geserveerd is; zijn het stukjes gebakken spek of toch blokjes zalm? Is dit een paprika of een groot uitgevallen champignon? En wie heeft mijn water gepakt?! Op een bijna komische manier ontleedt iedereen zijn of haar lunch (voornamelijk met de handen, want met vork en mes wordt het een enorme knoeiboel) en  komen de gesprekken goed op gang.

Pak melk-moment
Na de lunch spreekt een warme, zekere stem ons toe. Het is de stem van Joost, die nu 36 jaar is. Hij vertelt het verhaal van het clubkampioenschap, dat hij won op zijn achtste. Het was zijn moment, een moment om nooit te vergeten. Van al zijn vrienden en tennismaatjes had hij de beker in handen! Die geluksmomenten komen in de workshop nog een paar keer terug. Vreemd genoeg zelfs op het moment dat hij voor het eerst een pak melk heeft weten te kopen. Zélf heeft weten te kopen, terwijl hij bijna niets kon zien. Een overwinning die naar meer smaakte. Zijn jongensdroom, om ooit een hotel-restaurant op te zetten met de naam ‘Op de schaal van Rigter’, is nog steeds in het spreekwoordelijke vizier, hetzij in een andere vorm dan ooit bedacht.

Vier houdingen ter bewustwording
Na een lange strijd van tien jaar en een intensieve revalidatieperiode heeft hij zijn toekomstplannen wel moeten veranderen en stopt hij zijn energie nu in deze workshop, dat letterlijk een bord inspiratie oplevert. Joost besteedt in een uur (en in het donker) aandacht aan vier houdingen:
• Acceptatie
• Kwetsbaarheid
• Durven doen
• Positiviteit

Deze houdingen dragen ertoe bij dat ieder individu binnen een bedrijf of organisatie zich bewust wordt van zichzelf en zijn of haar persoonlijke potentie.  Tijdens deze workshop leer je met een positieve houding op een andere manier naar het leven te kijken en je leert bewuster om te gaan met persoonlijke beperkingen (dat kan ook schaamte of twijfel zijn) in zowel de werkomgeving als het privéleven.

Tip: afdelingsuitje, bila of bestuursvergadering
Deze sessie is individueel en in groepsverband te boeken. Het is een absolute aanrader voor een afdelingsuitje, een bestuursvergadering of een bila. Op een eerlijke, open en verrassende manier komt iedereen tot nieuwe inzichten tijdens een voortreffelijke lunch – waarvan in de gerechten niet zal verklappen – en een zeer inspirerende workshop. Ook is er genoeg tijd om na de workshop in het daglicht te borrelen en na te praten.

Reserveren
Is de nieuwsgierigheid geprikkeld en wil je een workshop van Joost bijwonen? Bel dan naar 020-3377835 of mail naar joost@joostrigter.nl.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!