Back Back Nieuws

Duurzaamheid top of mind bij meetingplanners na 'ruimtetrip' in Noordwijk

08 oktober 2014
Bij ESA-ESTEC en Space Expo in Noordwijk vond vrijdag 3 oktober het evenement ‘Space your Event, Go Green!’ plaats. Het programma richtte zich op Nederlandse meeting- en congresplanners. Zij werden getrakteerd op presentaties over ruimtevaart, de gedeelde bezorgdheid om de aarde en praktische tips & tricks hoe je als evenementenorganisator je congres kunt verduurzamen.

De bijeenkomst vond plaats te midden van modellen van raketten, satellieten en sterrenstelsels bij ESA-ESTEC en het bezoekerscentrum Space Expo in Noordwijk. Niemand minder dan astronaut André Kuipers verraste de aanwezigen op ongelooflijke en bijzondere zelfgemaakte foto’s vanuit het ISS ruimtestation. Met zijn persoonlijke betoog over de uitputting van de aarde overtuigde hij de aanwezigen van het nut en de noodzaak aan de gang te gaan met sustainability, daar waar mogelijk.

Praktische tips
In aansluiting op Kuipers was het Babs Nijdam van Green Meeting Industry Council (GMIC) die direct met een aantal praktische tips kwam over hoe je duurzaamheid in veel aspecten van je evenement kunt laten terugkomen. Dat kan met kleine dingen: zoals het hergebruik van badges, het gratis verstrekken van kraanwater, het stimuleren van carpoolen en een paperless programma. Maar ook zijn er verdergaande mogelijkheden: 'Doe bijvoorbeeld iets met je deelnemers wat bijdraagt aan sustainability, maak gebruik van hun helpende handjes tijdens je evenement en probeer je deelnemers te winnen voor dit doel'.

Congres- en evenementenbureau MCI (Winnaar Green Meeting Award 2014) gaf een gedeelde video- en live-presentatie door Bogdan Manta en Roger Simons waarbij er veel interactie was met het publiek over het onderwerp sustainability. De begrippen People, Planet en Profit kwamen met inzichten anno 2014 aan bod. Ook werden een aantal tips van de hand gedaan waarmee de deelnemers direct aan de slag konden. Met als duurzame catering tip: 'Zorg dat je catering FLOSS is: Fresh, Local, Organic, Seasonal and Sustainable.'

Barometer Duurzame Evenementen
Stephan La Haye, van de organisatie ‘Duurzaam Organiseren’ presenteerde de Barometer Duurzame Evenementen en gaf een kijkje achter de duurzame schermen van de Nuclear Security Summit (NSS) afgelopen voorjaar in Den Haag. Dit leverde de NSS-organisatie niet alleen een duurzaam karakter op, maar ook veel originaliteit, Nederlandse trots en bovendien een aanzienlijke kostenbesparing.

VIP tour
Na de presentaties werden de meetingplanners meegenomen voor een exclusieve VIP tour op ESTEC. Met paspoorten, douane en veiligheidschecks gaf dit het gevoel daadwerkelijk even ‘van de aardbodem’ te zijn geweest. Op dit unieke stukje Nederland doet ESA (European Space Agency) haar testen- en onderzoeken. Dagelijks wordt hier gewerkt aan ontwikkelingen en toepassingen van de Europese ruimtevaartindustrie, zoals nieuwe toepassingen voor satellieten die nog nauwkeuriger het weer kunnen voorspellen, communicatie en navigatie, maar ook de ontwikkeling van nieuwe en duurzame technologie.

Noordwijk Marketing organiseerde dit evenement samen met haar congreshotels en andere partners. Heb je het evenement gemist? Kijk dan hier naar een korte registratie:

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!