Duitse wetenschappers presenteren experimentresultaten proefconcertDuitse wetenschappers presenteren experimentresultaten proefconcert
Back Back Nieuws

Duitse wetenschappers presenteren experimentresultaten proefconcert

03 november 2020

Wetenschappers van het medisch centrum van de Universiteit van Halle in Duitsland voerden op 22 augustus een wetenschappelijk experiment uit in de Quarterback Immobilien Arena in Leipzig om gegevens te verzamelen over crowd management. De uitkomsten zouden nuttig kunnen zijn voor professionals op het gebied van live evenementen. 1.500 mensen namen deel aan een testconcert uitgevoerd door Tim Bendzko om gegevens te verzamelen over hoe live evenementen covid-proof kunnen worden gemaakt.

Testconcert

De Duitse zanger en songwriter Tim Bendzko gaf die dag een echt concert, waarbij verschillende scenario's voor het gedrag van het publiek werden gesimuleerd. De resultaten zijn nu binnen en werden gepresenteerd tijdens een persconferentie van 29 oktober. De 1.500 deelnemers droegen contactopsporingsapparatuur. Die gegevens zijn verzameld en in de twee maanden na het concert geëvalueerd, geanalyseerd en gemodelleerd.

Goede ventilatie

Daarnaast simuleerden de organisatoren van het experiment ook de luchtstroom. Ze maakten de verspreiding van aërosolen zichtbaar door mistmachines te gebruiken. ‘Het toonde aan hoe een verandering in de instelling van de ontsnappingsmonden, bijvoorbeeld van boven naar beneden gericht, de luchtstroom verandert’, vertelt Cornelia Fuhrmann van de Universiteit van Halle. ‘Dit verschilt natuurlijk van locatie tot locatie. De gegevens van de ventilatie van Arena Leipzig zullen in het wiskundige model worden verwerkt. De hele arena is opnieuw gemaakt als een computermodel’, legt Fuhrmann uit.

Hoogtepunten uit bevindingen

De initiatiefnemers van het experiment - Halle University's Institute of Medical Epidemiology, Biometrics and Informatics, Leipzig Arena, en handbalteam DFfK Leipzig - kozen een paar hoogtepunten uit hun bevindingen. Ze ontdekten dat het totale aantal contacten van enkele minuten, de kritische contacten volgens de wetenschappers, niet zo hoog was en aanzienlijk kon worden verminderd met de juiste hygiëneconcepten. De meeste contacten vinden plaats tijdens binnenkomst en pauzes, daarom moet de planning zich concentreren op die aspecten van een bepaalde show. Door slechte ventilatie kan het aantal mensen dat aan het risico op infectie wordt blootgesteld, toenemen.

Nauwelijks invloed pandemie

Zoals wetenschappers niet verrassend ontdekten, is het 'risico' bijzonder hoog bij de F&B-kraampjes. Ongeveer 90% van de deelnemers zei in een enquête die na het concert werd gehouden, dat ze het niet erg vonden om een masker te dragen, en ze bereid zijn dat te blijven doen om weer evenementen te kunnen bezoeken. Als laatste ontdekten ze dat als evenementpromotoren zich aan hygiëneconcepten houden, hun evenementen weinig tot nauwelijks invloed zullen hebben op de pandemie.

Lees het hele bericht via Pollstar.com

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!