
In dit dossier hebben we het over opleidingen in de evenementenbranche. Er zijn voldoende opleidingsopties voor wie in dit bruisende vak aan de slag wil. Van mbo, hbo, verschillende Minors en Masters tot een breed palet aan cursussen. Maar waar leiden al die ijverige instituten en organisaties hun studenten en cursisten nu eigenlijk precies voor op? Wat krijgen de eventers in spe mee aan kennis en vaardigheden, aan inzichten en ervaring, aan needtoknow en nicetoknow? Ziet de branche het type nieuwkomers instromen waar ze op zit te wachten? Om deze vragen te beantwoorden maakten we een rondgang langs opleiders, studenten en een brancheorganisatie.
Het gaat crescendo in evenementenland. Festivals, concerten, sportevenementen, congressen en bedrijfsevenementen, recreatie… er gaat geen dag meer voorbij of er staan er meerdere in de agenda. Het geld mag van de vrijetijdsconsument bovendien weer volop rollen. Hij besteedt op jaarbasis al gauw bijna een kwart van het vrij besteedbare inkomen aan vrije tijd. Voorwaar een sector met perspectief voor wie erin aan de slag wil.
Schier oneindig
En dat zijn er vele honderden, zo niet een paar duizend, per jaar. Onder hen mbo’ers die vooral heel praktijkgericht worden voorbereid op een start in het vak en hbo’ers voor wie zelfs de speciale bachelor LIVE Communication beschikbaar is. opleidingsopties te over. Want er bestaan ook nog Minor en Master programma’s, terwijl het aanbod van cursussen – van basiskennis tot event techniek en van event- en partyplanner tot event safety – schier oneindig is.
Vraag en aanbod
Maar waar leiden al die ijverige instituten en organisaties hun studenten en cursisten nu eigenlijk precies voor op? Wat krijgen de eventers in spe mee aan kennis en vaardigheden, aan inzichten en ervaring, aan need to know en nice to know? Ziet de branche het type nieuwkomers instromen waar ze op zit te wachten? En leiden we anno 2018 nou aanbodgestuurd of vraaggestuurd op? Of ook: houden de opleidingen het tempo van de ontwikkelingen wel bij? Staren de curriculum schrijvers zich niet te veel blind op hypes en trends, terwijl de focus moet liggen op de vraag van over pakweg 5 jaar?
Rondgang
De enige manier om daarachter te komen, is gaan praten met alle betrokken partijen in het veld: de opleiders, de studenten en de vertegenwoordigende brancheorganisaties. Hoe kijken zij er, vanuit hun eigen rol en verantwoordelijkheid, naar. Welke rol zien ze voor zichzelf weggelegd waar het gaat om het waarborgen van de vereiste kwaliteit bij al diegenen, die zich vroeger of later voor een job in de evenementensector melden.
Op zoek
In het dossier, wat de komende weken gepubliceerd wordt op Events.nl, de weerslag van inventariserende gesprekken op de Event Academie van het MBO Utrecht, met de teamleiding van Communicatiemanagement aan de Hogeschool Utrecht, met vertegenwoordigers namens VVEM en CLC-VECTA en met studenten van de verschillende opleidingen. Op zoek naar overeenkomsten en verschillen, ambities en hindernissen, verwachtingen en realiteit. Lees en oordeel daarna zelf; met de kennis van nu.
Door > Henny Beijer