Back Back Achter de schermen

Destination known or unknown?

14 augustus 2013

Een land dat we eigenlijk niet zo goed kennen blijkt een prachtige bestemming

Het land dat in het midden van de 19e eeuw als het armste land werd beschouwd was een eeuw later één van de rijkste landen ter wereld, met name tijdens WOII waarin de regering zich neutraal opstelde, kende het land een enorme economische en industriële ontwikkeling. De kustlijn is ruim 8.000 kilometer lang, beschermd door ongeveer 220.000 eilanden, sommige groot en dichtbevolkt, andere piepklein als een boven het water uitstekende rots. Weet u al over welk land dit gaat? De 9 miljoen inwoners zien hun eigen grondgebied als ‘klein’, terwijl het eigenlijk één van de vijf grootste landen van Europa is. Wordt het nu al duidelijker? Goed, dan volgt hier de laatste hint: Niet alleen staat het land bekend om de sterke werkethos die merken als IKEA, SAAB, Absolut Vodka en H&M hebben opgeleverd, maar ook om de prachtige natuur, vriendelijke mensen, schone steden en het grondwettelijk recht op rondzwerven, het allemansrätt. Wat net zoveel betekent als: Wees welkom in… juist ja, Zweden, en ga en sta waar u wilt zo lang u niemand tot last bent!

We kennen het niet!
En dat is precies wat ik deze zomer gedaan heb. Van Göteburg tot Örebro en van Kristinehamn tot Stockholm. Het meest opmerkelijke van deze reis door een land dat we lijken te kennen: we kennen het niet!

Back to nature
Stellingen als ‘het is er koud’ kunnen direct van tafel worden geveegd: Zweden kent namelijk warme en vooral droge zomers. Vaak hoorde ik voor vertrek ‘alles is er vreselijk duur’. Bij het checken van mijn rekeningen na terugkomst zag ik dat ook dit zeer meevalt. Een glas wijn is inderdaad zeker twee keer duurder, maar kleding, eten, non-alcoholische dranken… de prijzen verschillen weinig dan die van de kaartjes aan onze producten! Ook riep iemand ‘het is er saai’. Dit is allerminst waar, er is zo ontzettend veel te doen dat je van gekheid niet eens meer weet of je de kano of de fiets zult pakken. Ja, het is een land voor buitenactiviteiten, zoveel is wel waar. In Zweden ga je ‘back to nature’.

VisitSweden heeft dan ook niet voor niets de campagne ‘Kom je buiten spelen’ bedacht om Midden-Zweden onder de aandacht te brengen.

Van prinsessen naar computers
In Midden-Zweden, Örebro om precies te zijn, werd ik verwacht door Jimmy Fuhr, directeur Zakelijke Markt van het Tourist Center Örebro en gids Putte Skoog, twee op het eerste gezicht ogende Vikingen. Vriendelijke Vikingen, dat wel! Ze leidden mij rond door het kasteel van Örebro dat al sinds 1346 trots in het midden van de stad prijkt. Vroeger zweefden prinsessen over de stenen trappen van het Slot en werden er parlementaire vergaderingen gehouden. Tegenwoordig zijn het bedrijven als Microsoft en The Danish Bank die ‘bezit nemen’ van het kasteel en misschien zelfs de stad. “Het is absoluut een argument voor bijvoorbeeld Microsoft om hun Microsoft Tech Days in Örebro te houden, ze weten namelijk dat de stad tijdens die dagen van hen is, ze hangen banners en posters op, iets wat in vele andere steden niet mogelijk is,” vertelt Jimmy. 

Haunted?
Het kasteel kan worden gebruikt voor banqueting, recepties, vergaderingen, maar ook voor conferenties tot 250 personen, alle faciliteiten zijn aanwezig, inclusief gratis Wifi. Enige kanttekening: u bent er niet alleen met levende mensen, er wordt gesproken over meerdere geesten die in en rondom het kasteel vertoeven. Staat een kunstexpositie hen niet aan, zoals deze zomer het geval bij die van Michaela De La Court, dan kunt u de doeken de volgende ochtend gekreukeld en wel in de hoek van de vertrekken vinden… Werkelijk, ik heb het met eigen ogen gezien. 

Authentiek of modern; keuze genoeg
Toch liever een moderne locatie? Dan kunt u kiezen voor Conventum, het congrescentrum dat tot maximaal 4.000 personen kan faciliteren. Alles is op loopafstand in Örebro, met tijdens de wandelingen mooie sightseeings zoals het open-air museum Wadköping, een plek waar de tijd even stil staat. Hier kunt u met groepen rustig genieten van een kop koffie of een ijsje in de groene courtyard, met mooi uitzicht op de traditionele rode gebouwtjes die ooit in het midden van het centrum stonden, voordat een vreselijke brand het grootste gedeelte van deze gebouwen in as had gelegd. Dit museum ligt overigens aan de rand van het Stadspark van Örebro, een prachtig onderhouden park dat als een magneet werkt op inwoners en bezoekers.

Noraglass
Niet ver bij Örebro vandaan ligt het historische plaatsje Nora. Ik gebruik bewust de term ‘historisch’ omdat ik voor mijn gevoel door een openluchtmuseum liep. Niet alleen was de omgeving prachtig, het was ook nog eens perfect onderhouden. Veel straten lijken op de straten uit de serie Pippi Langkous, maar dan anno nu, met veel, heel veel antiekwinkeltjes en ijssalons. IJs, daar staat Nora om bekend. Ik zat dan al om 10.00 uur aan een verrukkelijke Noraglass (Noraglass.se) in Strandgusan, een pittoresk terrasje met serveersters in kledingdracht, direct aan het heldere, rustgevende meer.

Zweedse gehaktballen in een oude treinwagon
Om in de geschiedenissferen te blijven is het zeker ook aan te raden een lunch te reserveren in Kalasexpressen, een oude treinwagon dat midden in het culturele reservaat Pershyttan ligt. Zweedse gehaktballen mogen tijdens een reis door Zweden niet ontbreken en het is prettig te weten dat ze in Kalasexpressen dan ook hun uiterste best doen op deze beruchte ballen! En heel eerlijk gezegd: zo goed als in Zweden heb ik ze nog nooit gehad bij de Ikea in Nederland…

De mijn in
Pershyttan is een gebied met een ijzermijn, tevens te bezoeken met groepen. Het is niet zo spectaculair diep, maar zeker wel een bezoek waard, al is het alleen al om de bijzonder uitgedoste vrouwelijke gids haar verhaal te zien doen! Het is overigens opmerkelijk dat u veel van de Zweedse taal zult begrijpen: “Rond 1650 zijn in het Nederlands zeegebied heel veel woorden uit Nederland overgenomen door Zweden,” aldus Putte.

Gelijkenissen en verbanden
Zo zijn er nog wel meer gelijkenissen en verbanden tussen Zweden en Nederlands en ook dat wordt als een argument beschouwd om meer MICE vanuit Nederland aan te trekken: “We begrijpen elkaar en elkaars cultuur,” zo meent Jimmy. Andere redenen waarom de Nederlandse zakelijke markt zeker eens aan Zweden zou kunnen denken als MICE-bestemming zijn volgens beide heren:

– Zweden is een prettig en relatief warm land in de zomermaanden en een uitdagend en mooi land in de wintermaanden, met in die periode weer heel andere activiteiten, zoals ijsvissen, langlaufen, skiën, activiteiten met husky honden en sneeuwscooters.
– De natuur nodigt uit tot ‘ontdekken en onderzoeken’.
– Er is een goede prijs- kwaliteitverhouding.
– Zweden kunnen goed en duidelijk communiceren, zo zijn er geen verrassingen.
– De culinaire keuken van Zweden is goed en divers: verse vis, rendierenvlees, goed gevulde salades.

“And last but not least: Örebro is een stad van connectie. Letterlijk in het centrum van Zweden gelegen, is het dicht bij alle andere grote Zweedse steden. Wij zijn er trots op dat Örebro als een meeting point gezien kan worden door vele internationale bedrijven!,” aldus Jimmy.

Misschien is Zweden ook een optie?
En inderdaad, een proef op de som wijst uit dat Örebro zeker de moeite waard is. It has it all: cultuur, geschiedenis, activiteiten, genoeg accommodaties met de juiste faciliteiten en snelle verbindingen naar andere steden zoals Stockholm, dat op slechts 2 auto-uren verwijderd ligt. Ik weet het nu zeker: als wij beter zouden beseffen wat Zweden te bieden heeft zouden we niet elke zomer meer in lange files op tolwegen naar de Mediterrane kust afreizen, of door de hitte van Dubai sloffen met de Raad van Bestuur, in de concrete jungle van Parijs zoeken naar de rest van de incentive groep om gezamenlijk de muffige metro in te kunnen… Tja, misschien is het schone en frisse Zweden wel een alternatief?

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!