Depot Boijmans Van Beuningen wint bij European Museum of the Year Awards 2023Depot Boijmans Van Beuningen wint bij European Museum of the Year Awards 2023
Back Back Nieuws

Depot Boijmans Van Beuningen wint bij European Museum of the Year Awards 2023

08 mei 2023

Depot Boijmans Van Beuningen (DBVB) heeft een Speciale Juryprijs gewonnen tijdens het European Museum of the Year Awards-gala in Barcelona. ’s Werelds enige publiek toegankelijke collectiegebouw werd geroemd om de wijze waarop het kunst, publiek én de dagelijkse praktijk van collectiebeheer samenbrengt. Een jury van museumprofessionals noemt het gebouw een ‘geheel nieuwe ervaring’ voor de museumbezoeker. Het museum is trots en dankbaar voor de erkenning.

Een van 33 Europese Musea

Museum Boijmans Van Beuningen was met het depot één van de 33 Europese musea die genomineerd waren, en dit jaar tevens het enige Nederlandse museum dat kandidaat was. De afgelopen jaren vielen vaderlandse musea als Rijksmuseum Boerhaave, Naturalis Biodiversity Center en Museum van de Geest | Dolhuys in de prijzen.

Openheid, toegankelijkheid en transparantie

Uit het EMYA-juryrapport over Depot Boijmans Van Beuningen, dat werd ontworpen door MVRDV uit Rotterdam en opende in november 2021: ‘Een museum dat zich inzet voor het bevorderen van openheid, toegankelijkheid en transparantie. Het maakt met zijn innovatieve aanpak en inspanningen de collectie publiek toegankelijk. Hiermee daagt Depot Boijmans Van Beuningen het traditionele idee van een kunstmuseum en voor wie het bedoeld is uit. Bezoekers kunnen de kunstcollecties, conserveringspraktijken en het concept van een open stadsopslag op een geheel nieuwe manier ervaren.’

Conferentie en gala van EMYA werden dit jaar georganiseerd in Spanje, in het weekend van 3-6 mei 2023. Plaats van handeling was MUHBA, het historisch museum van Barcelona. De hoofdprijs ging naar L’ETNO, het etnologisch museum van Valencia. Zij mogen zich een jaar lang European Museum of the Year noemen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!