De revolutie van hybride werkenDe revolutie van hybride werken
Back Back Nieuws

De revolutie van hybride werken

06 december 2023

Waar we voor corona grotendeels op kantoor werkten, heeft sinds de uitbraak van de pandemie hybride werken zijn opmars gemaakt. De traditionele 9-tot-5 kantoordagen hebben plaatsgemaakt voor een hybride model, waarbij thuiswerken en kantoorwerk wordt gecombineerd en we vaak niet meer vastzitten aan vaste werktijden. Dit heeft de manier waarop we werken én communiceren veranderd. Wij vertellen je alles over deze ontwikkeling en hoe dit ook van invloed is op eventmanagement.

 

Steeds meer flexibiliteit

Flexibiliteit staat centraal bij hybride werken: werknemers hebben de mogelijkheid gekregen om zelf hun werkplek te kiezen op basis van hun individuele behoeften en taken. Thuiswerken biedt de vrijheid om een comfortabele omgeving te creëren, terwijl het kantoor een plaats blijft voor samenwerking, vergaderingen en teambuilding.

Deze flexibiliteit heeft niet alleen invloed op de werkplek, maar ook op de werktijden, waardoor werknemers hun dag beter kunnen afstemmen op hun productiviteit en privéleven. Even sporten in de pauze of ‘s middags je kind van school halen is dan ook steeds normaler geworden.

Ook in de eventbranche is dit van invloed. Hoewel eventmanagers op de dag van een evenement over het algemeen altijd ter plaatse zijn, is dit niet altijd meer het geval voor deelnemers. Steeds vaker worden sprekers ook via een videoverbinding beluisterd. Zelfs interactieve delen van een event worden steeds vaker digitaal bijgewoond.

 

Ontwikkeling van technologie

De opkomst van hybride werken en hybride evenementen wordt mogelijk gemaakt door verschillende technologische oplossingen. Communiceren door middel van chat en online (video)calls via bijvoorbeeld Zoom, livestreams en andere samenwerkingsplatforms zorgen ervoor dat samenwerken op afstand mogelijk wordt. Ook werken in de cloud levert hier een belangrijke bijdrage aan.

Een goed ingerichte digitale werkomgeving is vandaag de dag dan ook belangrijker dan ooit. Op die manier zijn werknemers niet meer afhankelijk van een fysieke locatie, specifieke apparaten en vaste werktijden om hun werkzaamheden uit te voeren.

 

Betere werk-privé balans

Een van de belangrijkste voordelen van hybride werken is dat veel werknemers een gezondere balans tussen werk en privéleven ervaren. Zij zijn minder tijd kwijt aan reizen van en naar hun werk en kunnen een werkdag beter afstemmen op persoonlijke verantwoordelijkheden.

 

Uitdagingen van hybride werken

Natuurlijk zijn er ook uitdagingen verbonden aan hybride werken. Zo kan het voor bedrijven lastig zijn om te zorgen voor voldoende verbondenheid tussen de werknemer, het bedrijf en collega’s. Online contact is toch net weer even anders dan persoonlijk contact. In de tool van Arboportaal vind je handvatten om hier op een goede manier mee om te gaan.

Ook in de evenementensector is verbondenheid een uitdaging: als je een hybride event organiseert, is het aan jou de uitdaging om deelnemers actief te laten deelnemen.

 

Bijdrage aan duurzaamheid

De opkomst van hybride werken wordt ook gezien als een stap in de richting van een duurzamere wereld. Vooral door de bijkomende vermindering van het woon-werkverkeer: dit zorgt ervoor dat er minder auto’s op de weg zijn en er dus ook minder CO2 wordt uitgestoten.

Andere mogelijke duurzaamheidseffecten lijken echter lastiger in kaart te brengen, vooral omdat het verbruik zich simpelweg verplaatst. Een kantoor verbruikt bijvoorbeeld minder gas, maar het energieverbruik bij werknemers thuis neemt waarschijnlijk juist toe. Hetzelfde geldt voor voedselverspilling: mensen lunchen minder op kantoor, maar vaker thuis.

 

Toekomst van werken

Hybride werken lijkt niet meer een tijdelijke reactie op de pandemie te zijn, maar eerder een blijvende verandering in de manier waarop we werken. Voor veel mensen is het een fijne uitkomst, terwijl anderen toch liever vasthouden aan de traditionele manier van werken. Wat heeft jouw voorkeur?

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!