Back Back Achter de schermen

De Gouden Giraffekoorts bij Pan’s World

11 maart 2009

Even de Gouden Giraffekoorts opnemen bij René Blom en Dennis Berk (freelancer) van Pan's World. Ondanks de straffe, frisse wind op het veld borrelt de temperatuur aardig omhoog bij de heren. Het evenement WK Amsterdam is genomineerd in de categorie Charity.

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Op het voetbalterrein van Sportpark Middenmeer in Amsterdam drinken we een bakkie in de kantine van voetbalclub Tot Ons Genoegen. Afgelopen zomer het centrale punt van de organisatie van WK Amsterdam. Een tweedaags voetbaltoernooi waar deelnemers woonachtig in Nederland, uitkomen voor hun eigen land en strijden om de titel wereldkampioen van Amsterdam. Een toernooi waar Nederlandse Nederlanders, Surinamers, Bolivianen, Chinezen, Marokkanen, Turken, Indonesiërs en noem maar op ….hun land van herkomst vertegenwoordigen.

WK Amsterdam bestaat al sinds 2001, is er in die acht jaar veel gebeurd?
René": "Nou en of. Het concept begon ooit met acht teams in een sporthal en is nu uitgegroeid tot een toernooi waar 1250 mensen voetballen en waar duizenden mensen uit Amsterdam op af komen en een ontzetttende grote groep aan enthousiaste vrijwilligers aan mee werken."

Al vanaf begin af aan betrokken?
René: "Sinds 2007 als organisatie. Ik zat vanaf 2005 in het bestuur en zag dat er organisatorisch nog veel te doen was. Toen heb ik die overstap gemaakt naar de organisatie om het te professionaliseren. Ik ben mij gaan storten op sponsorwerving, duidelijkere communicatie enz enz."  

Kleurrijk Nederland samenbrengen op basis van gemeenschappelijke passies. Idealistisch..

[afbeelding niet meer beschikbaar] 

René: "Ja dat klopt. WK Amsterdam laat zien dat het werkt. Dat tijdens een spelletje voetbal alle achtergronden vergeten worden. En er is meer want naast voetbal is er ook entertainment uit verschillende landen en komen er uit verschillende hoeken allerlei culinaire versnaperingen."

Voorbeelden dat het werkt…
Dennis: "Vorig jaar stonden de Surinaamse en Indonesische vrouwenteams met elkaar te dansen op het podium. Ze zongen samen het Surinaamse volkslied."
René: "Er wordt ook eten uit koelboxen uitgewisseld tussen verschillende groepen. Dat is toch mooi!" 

Ik zeg..de oplossing voor Minister van Wonen, Wijken, Integratie ..in elke probleemwijk een mini WK Amsterdam.
René: "En dat willen wij nou net niet. We willen ons niet laten sturen door politiek maar gewoon door een mooi, gezellig evenement op te zetten. Geen stempel; "daar zijn problemen dus dat lossen we zo op".

Ik kan morgen toch zo een WK Utrecht in Kanaleneiland beginnen?
René: "Dat kan maar ik denk niet dat je de kracht van WK Amsterdam hebt."

En die is?
René: "Een evenement met acht jaar historie kun je niet zo maar kopiëren. Hier zit nostalgie en saamhorigheid, trots en cohesie achter."

Waarom dat beeldje?
René: "Alleen de nominatie zien we al als erkenning voor dit evenement. Nu wil ik hem winnen ook!"

[afbeelding niet meer beschikbaar] 

René lijkt al kampioen. Niets is minder waar; het zijn de wisselbekers van het toernooi..

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!