Conclusie Fieldlab Evenementen: ook binnen categorie 'zeer ernstig' evenementen mogelijkConclusie Fieldlab Evenementen: ook binnen categorie 'zeer ernstig' evenementen mogelijk
Back Back Nieuws

Conclusie Fieldlab Evenementen: ook binnen categorie 'zeer ernstig' evenementen mogelijk

27 mei 2021

Vanmiddag publiceerde Fieldlab Evenementen live vanuit WorldForum in Den Haag de onderzoeksresultaten en conclusies van de 24 Fieldlab Evenementen die de afgelopen maanden georganiseerd zijn. De aanwezige pers kon vanuit de naastgelegen Amazonzaal de presentatie volgen, terwijl de bij de diverse wetenschappelijke onderzoeken betrokken onderzoekers aan tafel hun onderzoeksmethodes toelichtten en de belangrijkste conclusies uit de doeken deden. De hoofdconclusie? De evenementenbranche zou veel meer mensen veilig kunnen ontvangen dan nu in de routekaart van de overheid staat.

Veilig evenementen organiseren zónder 1,5-meter

Riemer Rijpkema, voorzitter stuurgroep Fieldlab: ‘Het is een heel enerverend jaar geweest, waarin de evenementenbranche van de meest zwaargetroffen branches is, met nog steeds weinig perspectief. Een van de weinige lichtpuntjes in dat jaar, is dat we met vier ministeries en andere branchepartijen dit Fieldlabprogramma ontwikkeld en ondersteund hebben met als doel: Hoe kunnen we veilige evenementen organiseren zonder 1,5-meter en met welke alternatieve maatregelen kunnen we die 1,5-vervangen? Die 1,5-meter moeten we kunnen loslaten.’ Met 24 praktijktesten met ruim 60.000 bezoekers zijn de afgelopen drie maanden de belangrijkste risico’s in kaart gebracht binnen de verschillende risiconiveaus die vastgesteld zijn door de regering en het RIVM. Deze zijn vertaald in een matrix waarin per type evenement het risiconiveau en de eventuele bijpassende aanvullende maatregelen uiteengezet zijn.

Binnen alle risiconiveaus meer mensen ontvangen

De belangrijkste conclusie is dat we veel meer bezoekers kunnen toelaten dan nu in de routekaart staat. ‘We hebben met data kunnen aantonen dat je vanaf een capaciteit van 50% - met de juiste voorwaarden – binnen alle risiconiveausmeer mensen kan ontvangen’, vertelt hoofdonderzoeker Andreas Voss. Met specifieke voorwaarden en maatregelen zouden evenementen zelfs binnen de categorie zorgelijk doorgang kunnen vinden met een hogere bezoekerscapaciteit, soms zelfs 100%. Hoewel er een belangrijk onderscheid is tussen de vier verschillende typen evenementen, gelden deze uitspraken voor alle typen. Riemer Rijpkema: ‘Deze uitkomsten zijn natuurlijk veelbelovend. Het is nu uitermate belangrijk dat we die veelbelovende uitkomsten om gaan zetten in beleid.’

Verschillende onderzoeken

Tijdens de 24 door Fieldlab georganiseerde of ‘geadopteerde’ evenementen vonden diverse onderzoeken plaatsen. Ruud Verdaasdonk van Universiteit Twente deed onderzoek naar de druppelverspreiding tijdens evenementen. De belangrijkste conclusie: de meeste druppels vallen binnen een meter recht naar beneden, mondmaskers zijn heel effectief in het opvangen van de druppels en ook 1,5-meter afstand is nuttig. De resultaten worden uiteraard wel beïnvloed door de activiteiten van de deelnemers. ‘Eigenlijk laten de gegevens zien dat het vrijlaten van een stoelenrij tijdens evenementen helemaal niet nodig is, deze afstand halen de druppels niet’, bevestigt Ruud Verdaasdonk. Maskers blijken wel minder effectief zodra er gegeten en gedronken wordt, de maskers gaan dan ten slotte even af.

Ventilatie

Ook de luchtkwaliteit van binnenlocaties werd onderzocht. Tim Beuker, BBA Binnenmilieu: Op basis van modelberekeningen over de hoeveelheid ventilatie, kunnen organisatie bepalen hoe ze hun binnenlocaties zouden moeten ventileren. Uit de resultaten blijkt dat alle evenementenlocaties zo’n grote ventilatiecapaciteit hebben dat ze ruim voldoen aan de van tevoren gestelde berekeningen. In een pandemiefase zouden evenementenlocaties kunnen overgaan naar een Covid-instelling, waarbij de ventilatie wordt aangepast aan het bezoekersaantal.

Contactmomenten gemeten met tags en videoanalyses

Crowdmanagement blijkt een belangrijke rol te spelen bij de hoeveelheid contactmomenten tussen bezoekers van een evenement. Iris Kamphorst van Breda University of Applied Sciences/ Logistic Community Brabant (BUAS/LCB) en Brandon Slootweg, Dynamic Crowd Measurement brachten op basis van de tags die bezoekers van de evenementen omgehangen kregen, ondersteund door videoanalyses, de contacten in kaart. Hieruit blijkt dat met simpele maatregelen de bewegingen van bezoekers goed bij te sturen zijn. Een opvallende conclusie is dat het aantal mensen dat je ziet tijdens een evenement relatief laag is. Iris: ‘Tijdens opschalingsproeven zien we bovendien dat de aantallen kritieke contacten niet evenredig meestijgen.’ Voor de branche is het een belangrijke conclusie dat de groepsgrootte hierin niet uitmaakt. Mensen blijken bovendien goed te nudgen naar bepaald gedrag.

Ook binnen categorie zeer ernstig kunnen evenementen veilig

Bas Kolen van TU Delft ontwikkelde de risicoanalyse waarmee de consequenties van het loslaten van de maatregelen bepaald kan worden. Andreas Voss: ‘Met testen – in combinatie met de bezettingsgraad – kunnen we in risicocategorie zeer ernstig heel veel veilig doen.’ Het enige wat echt niet kan is het organiseren van een festival binnen de categorie zeer ernstig, maar met bijvoorbeeld extra ventilatie kun je het testen al snel laten vallen.

Belangrijkste aanbevelingen evenementenorganisator

-          (Snel)Testen, liefst in de costumer journey van de bezoeker en met testen dicht bij huis

-          Doe je een gezondheidscheck aan de poort dan vallen er geen mensen meer af, je bereikt een contraproductief effect, want je beperkt de doorstroom. Voorstel: stel de vragen 4 uur van tevoren, opgenomen in app. Dan is er een grotere kans op een eerlijk antwoord en werkt triage als een actieve reminder.

-          Communicatie goed inrichten, waardoor iedere bezoeker individueel te bereiken is. Tijdens de Fieldlab Evenementen gebeurde dit met de CLOSE-app.

-          Werk met de Coronamelderapp

Zodra de volledige onderzoeksresultaten beschikbaar zijn, zijn ze hier na te lezen.

 

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!