Citygame Stadsganzenbord bestaat 10 jaarCitygame Stadsganzenbord bestaat 10 jaar
Back Back Nieuws

Citygame Stadsganzenbord bestaat 10 jaar

14 september 2017

Toen de makers van Groepswijzer.nl in 2007 een verrassende manier bedachten om kennis te maken met de historie van een stad en het Stadsganzenbord noemden, hadden ze geen idee dat deze citygame zo'n vlucht zou nemen. Begonnen in Leiden werd al snel besloten de formule los te laten op andere historische binnensteden: Delft, Haarlem, Amsterdam, Gouda... En in 10 jaar tijd groeide het spel uit tot een begrip, dat inmiddels door tienduizenden mensen gespeeld is.

17-Eeuwse kaart

Het belangrijkste onderdeel van het spel is de plattegrond, een authentieke kaart van de stad uit de 17e eeuw. Aan de hand hiervan moet de speler zijn weg vinden door de stad. En dat betekent dat er steeds vergeleken moet worden tussen hoe het was en hoe het is. Staan we hier goed? Ja, maar deze straat was vroeger een gracht. En kijk, die kerk stond er toen ook al.

Vragen en opdrachten verleiden de spelers om goed om zich heen te kijken, gevelstenen te lezen en puzzels op te lossen. Zo ontvouwen zich de verhalen van de stad en bovendien worden alle mooie plekjes bezocht (als je tenminste de weg vindt). Het Stadsganzenbord is een teamspel voor groepen en geschikt voor familie- en bedrijfsuitjes. Met opzet is het spel low-tech gehouden: papier, pen en dobbelsteen zijn de belangrijkste spelmaterialen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!