Back Back Achter de schermen

Christine van Dalen (IdtV): “wij gaan iets heeel bijzonders doen”

26 januari 2007

Christine van Dalen van IdtV zegt er al drie jaar mee bezig te zijn. Een grote droom van haar gaat binnenkort in vervulling. In Den Haag. Christine gaat driehonderd evenementen in één weekend doen.

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Wat? Driehonderd evenementen? In één weekend?

Ja, we gaan een heel groot festival voor klassieke muziek maken in Den Haag. Driehonderd evenementen in één weekend, donderdagavond 14 juni is onze openingsavond, zal ik je zo iets over vertellen, maar 15, 16 en 17 juni zijn de festivaldagen met 100 concerten per dag op 25 verschillende podia in de stad, met alleen maar klassieke muziek en alleen maar het beste wat er is.

Is dat een bestaand iets, of hebben jullie dat zelf op poten gezet? (Christine knikt, terwijl ze een borrelhapje doorslikt..) Goh, wat een origineel idee… Zo, dat is wel een project zeker… Hoeveel mensen werken daar aan?
Veel. Ik werk er zelf al drie jaar aan. Volgende maand zullen we er met een man of tien vol mee bezig zijn.

En je werkt er al drie jaar aan. Het was ook jouw idee?
Toen ik drie jaar geleden verantwoordelijk werd voor de evenemententak bij IdtV lag er een idee om in de RAI in Amsterdam iets met klassieke muziek te gaan doen. Dus mijn voorganger zei: wie weet en succes! Dan maak je de balans op: klassieke muziek, festivalgedachte, dat is er nog niet. Met de RAI en de gemeente Amsterdam gaan praten, maar dat zijn dan eerlijk gezegd ook niet de meest makkelijke clubs om snel iets mee van de grond te tillen.

Ga verder, je bent gaan schakelen.
Nee, ik werd gebeld met iemand van de gemeente Den Haag: ‘via via hoorden wij dat jullie bezig zijn met een festival voor klassieke muziek, zouden jullie eens hier met ons willen praten, wij zijn hier het North Sea Jazz kwijt. Wij vinden het wel een interessante gedachte, en vinden het wel passen bij Den Haag.’ Dat vond ik ook. We zijn naar Den Haag gegaan en daar is niet zo’n groot hallencomplex. Gelukkig.

World Forum Convention Center?
Nee, dat ligt buiten het centrum. Het moest wel in het centrum plaatsvinden. Den Haag heeft een heel mooie binnenstad, met allemaal historische panden, veel theaters, veel schouwburgen, concertzalen, alle kerken in het centrum, de Anton Philipszaal, Lucent Danstheater, Diligentia, Pulchri, Theater aan het Spui. We zijn drie jaar geleden al die zalen in optie gaan zetten, en ook allerlei artiesten in optie gaan zetten, ook echt grote internationale namen halen we naar Nederland.

Wanneer start de kaartverkoop?
Volgende maand.

En hoe moet ik dat zien, kaartverkoop? Is het een beetje te vergelijken met North Sea Jazz, maar dan klassiek? Je koopt een dagkaart en kunt overal binnenlopen?
Hier niet. Nee. Je koopt wel een dagkaart en daarmee kun je naar drie concerten die ‘binnen’ zijn en de hele dag hebben we op buitenpodia in de stad openbaar doorlopende concerten. Die buitenpodia zijn op pleinen, terrassen en restaurantjes. Het is juni, mooi weer, dus daar slenter je lekker langs, je geniet van een buitenconcert en dan begint om 14.00 uur, om 17.00 uur en om 20.30 uur een concert. Je kiest van tevoren bij het reserveren van je kaart naar welke concerten je op die tijdstippen wilt. En daar zit altijd een grote buitenlandse naam in.

Wie selecteert die artiesten? Of ben jij zelf erg klassiek onderlegd?
Ja. Nou, nee. Ik ben niet zo’n enorme kenner. IdtV doet al wel 15 jaar klassieke concerten, zoals het 5 mei concert, maar we hebben ervoor gekozen om dat het selecteren over te laten aan een commissie van mensen. We hebben dus niet één iemand die de programmering maakt voor 300 evenementen. We roepen elke keer om de zoveel maanden allemaal experts uit het klassieke veld bij elkaar…

Dat is al een evenement op zich.

Inderdaad. Dan leggen we onze programmering voor en op basis daarvan gaan we weer verder. Dat traject is nu klaar.

Zo. Dat is een weekend zeg!

Leuk hè?

[afbeelding niet meer beschikbaar]

(We staan met de ruggen naar Kees van Muiswinkel van Kronenburg Promotie & Begeleiding, Sven Boelhouwer van Den Haag Marketing en Christiaan Hanssen van Hanssen Catering en Ins en Outs, zie foto van links naar rechts, met recht Christine van Dalen. Kijken of deze heren hier al vanaf wisten…)

Heren (uitleg)…

Nog één ding over de opening, Christine. Had je beloofd.
Ja, inderdaad. Al jaren lang is in het Concertgebouw in Amsterdam de uitreiking van de klassieke Edisons. (Haar rechter wijsvinger tikt onder haar hals.) Naar Den Haag.

Kijk eens aan. En waar gaat ie plaatsvinden?
Volgende week gaan we daarvoor op locatiebezoek.

Wat is nou de mooiste locatie in Den Haag? Dame en heren?
Een grote locatie is de Dr. Anton Philipszaal. Tweeduizend.

Het moet groot zijn?
Nee, dat hoeft niet, maar dat zou een argument kunnen zijn. Een heel leuke locatie zou de Ridderzaal zijn.

Kees van Muiswinkel: Nou, dan staat het besluit dus eigenlijk al vast. Dan ga je natuurlijk niet naar de Anton Philipszaal….

(Aan het eind van dit gesprek volgt een eigenlijk erg leuke verhandeling over waar je dat op welke basis het beste zou kunnen doen, maar omwille van de ongenuanceerdheid in de argumenten lijkt het me beter om dit niet te plaatsen….)

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!