Chefkoks luiden noodklok voor vruchtbare bodem Chefkoks luiden noodklok voor vruchtbare bodem
Back Back Nieuws

Chefkoks luiden noodklok voor vruchtbare bodem

21 december 2021

Vandaag, de eerste dag van de winter, vragen 21 chefkoks, die werken met lokale, duurzame producten, aandacht voor een gezonde bodem. Deze koks weten als geen ander, dat een gerecht niet in de keuken of de winkel begint. Een goed gerecht begint bij de boer, in de grond. Een gezonde bodem vol leven levert ingrediënten die voedzaam zijn, de basis vormen voor een gezonde planeet en bovendien barsten van smaak. De inrichting van ons huidige voedselsysteem overschrijdt het zelf-herstellend vermogen van onze planeet.

Actie

We vergiftigen de bodem en putten haar uit. We leven in het laatste decennium waarin we met elkaar het tij kunnen keren ten gunste van het klimaat, de natuur, de biodiversiteit en een gezonde basis voor onszelf en de generaties na ons. TV-kok Nadia Zerouali: ‘Zonder een gezonde bodem is er geen gezonde voeding. En zonder gezonde voeding geen gezonde mensen. We moeten nu in actie komen.’  

Het nieuwe avondmaal

Daarom luiden chefkoks de noodklok en delen een foto van Het nieuwe avondmaal. Een tafel met een weelde aan dagverse producten van een gezonde bodem, als symbool voor de start van een nieuw tijdperk waarin we gaan samenwerken met de natuur. Ze roepen Nederland en de politiek op om te werken aan een vruchtbare en vitale bodem voor onze toekomstige generaties en om toegang tot betaalbare grond te verzekeren. Hierin staan zij niet alleen. Met deze vierde en laatste actie van Samen voor Grond is de cirkel rond. Ouders, grootouders, boeren en chefkoks hebben allen aandacht gevraagd voor een gezonde bodem. Het Samen voor Grond manifest wordt inmiddels gesteund door meer dan 450 organisaties die dagelijks bezig zijn met oplossingen en door meer dan 4000 burgers. 

Manifest

Het manifest wordt vanmiddag overhandigd aan politicus Tjeerd de Groot tijdens een bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger waar bodem- en voedsel verbeteraars van nu - waaronder boer Joost van Schie, kok Nadia Zerouali en klimaatambassadeur Laura de Vries -  zich verenigen in een gesprek over de nodige veranderingen voor een vitaal, gezond en betaalbaar voedselsysteem. 

Je kunt het manifest hier onderschrijven en virtueel aan tafel gaan met de voedselverbeteraars.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!