Back Back Locaties

Buiten in de Kuil: bospaviljoen annex evenementenlocatie

12 oktober 2016

In het weelderige bosgebied tussen Hoge en Lage Vuursche is afgelopen zomer Buiten in de kuil geopend; een bospaviljoen, dat bestemd is voor recreanten en dat tevens geschikt is voor publieks- en zakelijke evenementen. De oergezellige en tegelijk multifunctionele pleisterplaats is een initiatief van Bart ter Welle, bekend van eventbedrijf BINK en Han Goossens.

Buiten in de Kuil bevindt zich op een open plek in het bosrijke gebied van ’t Gooi. Onderweg waait de dennengeur je tegemoet in een omgeving van manshoge varens, eeuwenoude beuken en eiken. Het paviljoen ligt op een heuveltje, pal naast een kuil, die in deze regio bekendstaat als de ‘Kuil van Drakensteyn’. Het is van hieruit dan ook maar een forse steenworp naar Kasteel Drakensteyn, de residentie van prinses Beatrix. Tot een jaar of zeven geleden stond op het heuveltje een kiosk, die in de omgeving bekendstond als ‘de hut van ome Jan’. Het is een natuurlijke plek voor een pleisterplaats voor wandelaars, mountainbikers en andere recreanten.

Acht hectare evenementenruimte
Er was dan ook veel belangstelling om een horeca voorziening te exploiteren op deze plek, die eigendom is van Staatsbosbeheer. Bart ter Welle en Han Goossens trokken aan het langste eind na een pitch. Bart ter Welle: ‘We willen deze plek duurzaam gebruiken en beschikbaar stellen aan recreanten. Daarnaast willen we hier projecten van de grond tillen die iets toevoegen aan de natuur en recreatie.’

De twee ondernemers pachten de omgeving van 2,4 hectare omvang voor de komende 30 jaar. Daarnaast hebben ze een exclusief horecarecht voor in totaal acht hectare. Dat maakt het organiseren van publieks- en zakelijke evenementen, festivals en concerten mogelijk. Het gaat dan om bijeenkomsten met respect voor de natuurlijke omgeving, zoals barbecues, kampvuren met pizza’s uit hout gestookte ovens, theater opvoeringen, concerten en award uitreikingen in de ondergaande zon. Bart ter Welle: ‘We initiëren hier een mix van business-to-business en publieksevenementen.’ Han Goossens vult aan: ‘Dat doen we in overleg met de omgeving. We hebben een omgevingsvergunning, maar met de buren maken we afspraken over het dempen van geluid en over dagen waarop we evenementen willen houden.’ Er is een vrij kleine parkeerplaats en bij grotere evenementen stelt Staatsbosbeheer meer parkeerterreinen beschikbaar.

Huiskamer in de natuur
Tijd om het paviljoen van nabij te bekijken. Buiten in de kuil voelt aan als een huiskamer, midden in de natuur. Het paviljoen ligt aan de route van bospaden en mountainbike routes. Het terras wenkt uitnodigend met z’n houten meubels, lange tafels met picknickbanken en lage fauteuils, die gemaakt zijn van oude pallets. ‘Op het terras komt nog een lounge plek,’ vertelt Bart ter Welle en het kost weinig moeite je de setting voor te stellen met de relaxstoelen erbij. De vormen van de natuur zijn subtiel gebruikt voor het ontwerp van een soort mini amfitheater; een natuurlijk theater met zitplaatsen van houten boomstammen met vachtjes erop. Van daaruit heb je een prima uitzicht op concerten en theatervoorstellingen in de grote kuil. Een natuurlijke tribune en een natuurlijk podium dus. Op doordeweekse dagen is de kuil een plek waar kinderen ’s zomers in ravotten en waar ze ’s winters met een sleetje door de sneeuw naar beneden zoeven.

Het paviljoen gaat op in de omgeving: het is ontworpen van zoveel mogelijk natuurlijke materialen, zoals leisteen en hout. Binnen in het restaurant heerst een bossfeer: fris, groen en hout. De inrichting is tijdloos en smaakvol. Het restaurant heeft 60 zitplaatsen en serveert dagelijks wisselende gerechten: naast de huisgemaakte taarten, stevige boterhammen, biologische frieten en diverse borrelplanken, geserveerd op echte houten planken. Het buitenterras is groot genoeg voor 150 personen, maar dat aantal zitplaatsen kan bij evenementen onbeperkt opgeschaald worden. In het souterrain is een vergaderruimte ontworpen voor 50 tot 60 personen, compleet met alle moderne faciliteiten.

De initiatiefnemers hebben het paviljoen from scratch gebouwd. Han Goossens: ‘Er was op deze plek nog geen rioolverbinding, laat staan AV faciliteiten of internet.’ Nu is er glasvezel, elektra en in de toekomst zelfs een wasplek voor mountainbikers. Er zijn al evenementen georganiseerd, zoals een houthakkers festijn en muziekvoorstellingen. Bart ter Welle: ‘Lage Vuursche trekt jaarlijks 1,8 miljoen bezoekers. Dat geeft wel aan dat er in deze regio veel vraag is naar dagrecreatie en naar evenementen in de natuur.’

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!