Brussel bruist en bubbeltBrussel bruist en bubbelt
Back Back Locaties

Brussel bruist en bubbelt

24 november 2022

Het is nog vroeg wanneer de Thalys ons naar de hoofdstad van onze zuiderburen brengt: Brussel. De laatste jaren heeft de stad flinke stappen gezet richting een nieuw en fris gelaat nadat ze jarenlang gebukt ging onder een zakelijk grijs imago - zeker in vergelijking tot steden als Antwerpen en Gent. Daar steken Hélène Visser van Visit Brussels en Mark Witteman van Mister Everywhere een stokje voor en doen ons in 48 uur tijd op volledig andere gedachten brengen. Het programma voor deze inspiratietrip is bomvol en de energielevels van de genodigden sky high. Nous allons à Bruxelles! 

Onze trein rijdt ondergronds de stad binnen. Wist je dat Brussel een van de weinige steden is waar treinen nergens bovengronds rijden? Wel bieden bovengrondse trams uitkomst om prettig van locatie naar locatie te hoppen. 

De eerste stop brengt ons naar Thon Hotel Bristol Stephanie op de Louizalaan, wat tevens onze verblijfplek is, en waar ultra-comfortabel verblijven (infraroodcabines op de kamers!) en vergaderen praktisch kunnen worden gecombineerd. Opties voor uitstapjes in de directe omgeving zijn er voldoende; de lange laan is namelijk bezaaid met vooraanstaande modehuizen en leuke horeca. Een goed startpunt voor het verder ontdekken van Brusselstad. 

Van soft sci-fi tot weelderig Rococo

Brussel biedt qua locaties een hoop diversiteit, voor sessies gewijd aan teambuilding en brainstormen tot prikkelende incentive trips en klein- tot grootschalige (bedrijfs)evenementen. Wil je hypermodern? Dan ben je bij Sparks aan het juiste adres. Wanneer Martin van der Borght - oprichter van Sparks - ons meeneemt in een deepdive van hun concept, maken we kennis met de verschillende themaruimtes, die jouw ideeën rondom inspiratievol vergaderen helemaal op z’n kop zetten. Alles doet soft sci-fi aan en gewone tafels en stoelen bestaan op planeet Sparks niet; het zijn multifunctionele objecten met een hoog designgehalte die het interieur bepalen. En dat geldt zelfs voor de entertaining toiletten.

Lijnrecht tegenover al dat moderns staat een bezoek aan eventruimte Le 5 Grand Place: hier kun je terecht voor een meer klassieke sfeer, met uitzicht op de Grote Markt, dat door de aanwezigheid van overvloedig bladgoud ooit uit is geroepen tot één van Europa’s mooiste pleinen. Wij snappen waarom! Wil je meer weelderigheid? Dan raden we Concert Noble aan, dat geschikt is voor recepties, borrels en diners en waar niet valt te ontsnappen aan de Rococo-stijl. De voordeur oogt nog bescheiden, maar de wandeling verder het pand in brengt je steeds dieper terug in de tijd, met de indrukwekkende balzaal als pièce de résistance.

Bourgondisch culinair

Een bezoek aan Brussel is incompleet zonder het stillen van de culinaire trek en dan zit je in bourgondisch België natuurlijk goed. We kunnen stellen dat Brussel – als thuisbasis van bekende chocoladehuizen zoals Neuhaus - het mekka is van de chocolatiers. Rondwandelen staat gelijk aan je neus achternalopen; als een zoete wierook is overal de geur van Belgische chocola en patisserie te ruiken. De smulwandeling die op het programma staat start dan ook met een chocoladeproeverij en eindigt met de kennismaking met een ander bekend Belgisch product: bier. Kleine waarschuwing: wanneer Brusselaren zeggen dat het ‘maar een klein glaasje’ is, bedoelen ze een glas dat minstens vuistgroot is. De bierproeverij inclusief uitleg illustreert hoe rijk de biergeschiedenis van België is en dat brengt ons meteen naar een volgende eventlocatie: Belgian Beer World. Het voormalige beursgebouw is door een groep bierbrouwers overgenomen en volop onder constructie om komende zomer open te gaan. Toekomstige bezoekers kunnen hier terecht voor een beer experience, inclusief skybar met uitzicht over de stad.

Naast snoepen en drinken, moet tussendoor ook gegeten worden en dat doen we respectievelijk in Ristorante Bocconi – dat is te vinden in het pand van Hotel Amigo -, Restaurant La Quincaillerie - een voormalig ijzerwarenpakhuis dat echt een bezoek waard is -, en we ronden af met een luxe lunch in de private dining room van The Iris – gevestigd in viersterrenhotel The Hotel. Voorafgaand aan de lunch worden we getrakteerd op een tour door deze prachtlocatie, dat uitkijkt op het Paleis van Justitie en volhangt met oogstrelende modefotografie.

Een rondje geschiedenis, cultuur en architectuur

Elke Nederlander weet: wil je in korte tijd veel zien, dan verruil je de benenwagen voor een fiets. En dat doen we dan ook, met een Art Nouveau fietstoer. Het eerste wat je opvalt aan de Brusselse architectuur is de eclectische mix van verschillende bouwstijlen, waaronder neogotiek met art nouveau aan kop. De 3-uur durende fietstocht door de Europese wijk laat veel architectonische highlights zien, brengt ons langs de Afrikaanse wijk - een verwijzing naar koloniale tijden - en voorziet ook in een blik op het Europese Parlement en Résidence Palace – een eventlocatie met groot dakterras en eindeloze uitzichten. De route brengt ook het groot aantal stadsparken in kaart en de gids vertelt ons dat Brussel met 27m2 groen per inwoner zelfs één van de groenste hoofdsteden ter wereld is.

Het einde van de fietstoer kondigt ook het einde van ons bezoek aan bruisend Brussel aan. Ondanks het vullende programma, waren twee dagen bij lange na niet genoeg om alles te beslaan. Want we hebben het nog niet eens gehad over Brussel als stad van de kunst en vele musea - waaronder het Magritte museum - wereldtentoonstellingsonderdeel het Atomium, en Brussels meest bekende ‘bewoner’: Manneke Pis. Maar dat bewaren we gewoon voor een volgend bezoek aan deze stad-op-de-zeven-heuvelen.

 

Tekst: Bianca Hidajat

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!