Booming business in ZwolleBooming business in Zwolle
Back Back Locaties

Booming business in Zwolle

28 juni 2017

Hoewel Zwolle bekendstaat om zijn Middeleeuwse glorie, timmert de hele regio ook anno 2017 flink aan de weg. Congresegio Zwolle nodigde ons uit voor een site visit op 23 juni. Een zonnige dag waarop de Hanzestad ons stralend een paar hoogtepunten uit de IJssellandregio presenteerde.

Wist je dat Zwolle het op een na grootste station van Nederland heeft? En dat het per trein vanuit de Randstad ongeveer een uur reizen is? Dat brengt Zwolle meteen een stuk dichterbij! Voor de liefhebbers was het mogelijk te overnachten in viersterren Hotel Lumen. Makkelijk bereikbaar, grote parkeerplaats en royale, modern ingerichte kamers. Samen met het aangrenzende IJsseldelta Center vormt Hotel Lumen een multifunctioneel evenementencomplex, geschikt voor diverse events.

Briljant in eenvoud

Na een stevig ontbijt in het hotel werden we per taxi naar de Nieuwe Buitensociëteit vervoerd. De ontvangst was hartelijk én smakelijk. De koffie werd geserveerd in een met chocolade overgoten, bont gespikkelde ijshoorn vergezeld van zoete delicatessen. De twintig deelnemers namen plaats op het podium, lekker informeel op grote zitzakken. Burgemeester Meijer nam ons mee op vogelvlucht door de regio. Onderwijs, transport, agrofood en industrie zijn de motoren van de lokale economie, maar minstens net zo belangrijk is de lokale mentaliteit: ‘Briljant in eenvoud, we gunnen elkaar de handel en helpen elkaar vooruit.’

De Nieuwe Buitensociëteit

Na deze inspirerende introductie was het tijd om de benen te strekken. Geen enkel probleem in de Nieuwe Buitensociëteit, dat naast het ruime theater Buitensoos ook beschikt over meer dan dertig zalen. De eerste vonden we meteen naast de deur, namelijk de foyer waar je je gasten welkom heet of lekker laat loungen tijdens een groot feest in de Buitensoos. Hiervoor kunnen de stoelen van de begane grond uit het theater worden gehaald. Vanuit de foyer sta je zo in het restaurant, waar chef-kok Barry dagelijks een lunchbuffet verzorgd, of in een van de zalen. Van groot tot klein, ze zijn allemaal volledig en eigentijds ingericht, hebben grote ramen en als je geluk hebt, zelfs een terras. De tweede verdieping heeft een eigen foyer, een multifunctionele ruimte geschikt voor netwerkborrels tot congressen. Toen we toch boven waren, genoten we meteen even van het uitzicht vanaf het balkon van de Buitensoos. De mooie verlichting was een echte aandachtstrekker, deze kan qua kleur en sfeer aan ieder evenement worden aangepast.

De Nieuwe Buitensociëteit ligt op 60 stappen afstand van het Centraal Station, maar heeft ook een eigen parkeerterrein en -garage. Al met al een veelzijdige, complete en goed bereikbare locatie.

Zwolse trots

Eenmaal beneden stond de enthousiaste gids van het Zwolse Balletjeshuis te popelen om ons de stad te laten zien. Buiten volgden we het spoor van de kunst, richting de eeuwenoude Sassenpoort. Aangekomen in het centrum van de Hanzestad bewonderden we veel historische, goed onderhouden gebouwen, zoals het Karel-V huis. Speciaal gebouwd voor de komst van een keizer die achteraf al overleden bleek te zijn. Keizer Napoleon kwam wel en ook voor hem hadden de Zwollenaren een eigen, luxe woning gereed gemaakt. Opnieuw liep het anders, want deze vorst was bang voor het gevaar dat zich mogelijk in de nissen achter het behang bevond. Ze doorstaken het behang met een bajonet, om vervolgens alsnog in een andere kamer te gaan slapen. Gelukkig verliep het bezoek van onze huidige Koning Willem-Alexander en zijn gevolg tijdens Koningsdag 2016 een stuk beter.

De oase van Zwolle

De tijd vloog voorbij en aan het einde van de Stadswandeling stond Touringcarbedrijf IJsseltours klaar om ons naar Mooirivier in Dalfsen te brengen. Dit zelfstandige hotel is ook een vergader-, congres- en evenementenlocatie. Omringd door het landelijke groen en gelegen aan de Vecht op maar liefst 6 ha. eigen terrein, is dit de haast iets te goed verborgen oase van Zwolle. Hier zijn volop mogelijkheden voor bedrijfsuitjes en teambuilding, zoals een drakenbootrace of een workshop schapendrijven. De auto kun je moeiteloos kwijt op een van de 250 gratis parkeerplaatsen.

Moorivier doet iets met je

Voordat de rondleiding begon, genoten wij op het terras van het uitzicht, de zon, het gezelschap én een verse smoothie. Daarna op naar de ruime lobby met hoogpolig tapijt en Italiaanse banken, een warme ontvangst voor iedere gast. In een van de aangrenzende ruimtes hing de verwachting van een op handen zijnde bruiloft en in de nieuwe binnentuin werd druk gefotografeerd. Na de ook al zo smaakvol en comfortabel ingerichte hotelkamers bewonderd te hebben, liepen we naar de vergaderzalen. De meesten bezet, maar allemaal voorzien van de benodigde faciliteiten en passend bij de omgeving. Veel buitenlicht, natuurlijke tinten, aan de muur grote foto’s uit de omgeving en subtiele, soms persoonlijke accessoires. De huiselijke, ontspannen sfeer gaf iedereen een goed gevoel. We vervolgden onze weg naar buiten, waar naast een stenen amfitheater de Hollandzaal uit het groen verrees. Voorzien van een eigen receptie, ruime foyer, groot podium, een extra verdiepingszaal en een eigen terras, is deze evenementenlocatie bijna te mooi om waar te zijn.

Weetje: iedere opdrachtgever krijgt een eventmanager van Mooirivier toegewezen, die advies geeft tijdens de voorbereidingen, begeleidt, het draaiboek maakt en ervoor zorgt dat tijdens en na het evenement alles vlekkeloos verloopt.  

Na nog een bewonderende blik op de geurige en kleurige kruidentuin liepen we via het terras door de openslaande deuren naar het gezellige restaurant met de mooie open keuken. In het restaurant zijn verschillende nisjes gecreëerd, speciaal om groepen toch een eigen plek te geven. Tijdens een voortreffelijke lunch, vertelt directeur Francis Hoekendijk over zijn doel: ‘Mensen die hier komen voor een congres, vergadering of training, komen hier om te groeien en daaraan dragen wij graag ons steentje bij.’ Mooirivier doet dit niet alleen door te faciliteren, maar ook door vriendelijkheid, gastvrijheid en uitstraling te bieden in een ontspannende, groene omgeving.

 • Foto: Cloudshots NL
  Foto: Cloudshots NL
 • Booming business in Zwolle
 • IJsseldelta Center
  IJsseldelta Center
 • Mooirivier Hotel en Congres
  Mooirivier Hotel en Congres
 • Regardz Nieuwe Buitensociëteit
  Regardz Nieuwe Buitensociëteit
 • Booming business in Zwolle

Schaterend terug naar Zwolle

Na de lunch werden we opgewacht door de vrolijk gekleurde, Lelijke Eendjes van Hiawatha Actief uit Dalfsen. Een aantal deelnemers meldden zich vrijwillig om plaats te nemen achter het zware stuur en de stroeve versnellingspook. Lachend, gierend en brullend scheurden, of nee, waggelden we in ganzenpas terug naar Zwolle. Over slingerende polderwegen en door zonnige straatjes stonden we opeens vlakbij onze eindbestemming; Schouwburg Odeon. Dit rijksmonument is al 175 jaar de plek voor culturele en inspirerende ontmoetingen. Samen met zijn moderne broer Theater De Spiegel, vormt Schouwburg Odeon het duo Zwolse theaters. Zij genieten grote bekendheid bij zowel theatermakers als -bezoekers. Elke locatie met zijn eigen charme.

Schouwburg Odeon

De Hemminkzaal van Schouwburg Odeon voelde meteen vertrouwd, dankzij zijn karakteristieke mintkleur, het kenmerkende houtsnijwerk op de balustrades van beide balkons, een enorme kroonluchter, het grote podium en de zijtonelen. Maar er was nog meer te ontdekken achter de doeken van Odeon. Zoals de multifunctionele Dommerholtzaal met volledig inklapbare en verplaatsbare tribune. Hierdoor werd een geheime schuifwand naar Café Foyé zichtbaar, waardoor de zaal veel meer mogelijkheden biedt dan we verwachtten. De tweede verdieping onthult twee extra foyers. De stalen constructies geven hier een stoere twist aan het buitenlicht dat door de grote raampartijen naar binnen stroomt. En tijdens de donkere uurtjes is de in hoogte verstelbare verlichting een echte sfeermaker. In een van de foyers bevindt zich een bar en de tweede foyer heeft een podium. Alles wat je nodig hebt voor zakelijke en informele bijeenkomsten, maar je bent hier overdag ook welkom voor een lekker kopje koffie.

Na een laatste toost op een geweldige dag, een gevulde Zwolse shopper en een hartelijke groet over en weer, stapten we in de taxi richting Hotel Lumen. Iedereen vervolgde zijn weg naar huis, tevreden en hopend op een goede reden om snel weer terug te keren. Kitty Onder de Linden en haar team van Congresregio Zwolle zijn er in ieder geval klaar voor. Iedereen die meer informatie of advies nodig heeft over de eventmogelijkheden van Zwolle, kan bij hen terecht voor kosteloos advies en bemiddeling. 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!