Back Back Nieuws

Bij Portugal linksaf, voorbij IJsland doorsteken naar Noorwegen…

28 april 2010

Michel Buchner van LiveLab blogt vanuit het World Expo Shanghai en houdt ons op de hoogte van de vorderingen in de opbouwfase van dit grootse project.

Door Michel Buchner
De afgelopen twee weken loop ik steeds dezelfde route: bij Portugal linksaf, voorbij IJsland en doorsteken naar Noorwegen. Tussen Oostenrijk en Roemenië door en dan ben ik bij het Nederlandse Paviljoen. Het hologram is af, en vandaag verlopen onze werkpassen, dus snel nog even een rondje over dat waanzinnig grote terrein voordat het aanstaande zaterdag opengaat.

[afbeelding niet meer beschikbaar] 

Verwonderen over de buitenkant
De diversiteit in gebouwen is enorm. Van een uni-hal concept met printje tot en met een architectonisch orgasme. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om wat er aan de binnenkant getoond wordt, maar vandaag is er geen testpubliek, dus ik kan helaas nergens naar binnen om te kijken. Dan mezelf maar verwonderen over de buitenkant want er zitten hele opvallende concepten tussen.

[afbeelding niet meer beschikbaar] 

China maakt het grooste statement
Saoedi-Arabië heeft een megabadkuip met palmbomen, de Denen een stijlvol design waar je zo een Bang & Olufsen setje zou plaatsen. De Amerikanen plaatsten een stijlvol accountants kantoor en de Zwitsers brachten een complete skilift aan. China maakt naar mijn gevoel het grootste statement. Je zou bijna op je knieën vallen en buigen, net als 100 jaar geleden.

[afbeelding niet meer beschikbaar] 

Eigenlijk kan je de bouw verdelen in 3 klassen:

– Naties met weinig budget die een vierkante beklede hal plaatsen of bij elkaar in een hal een paviljoen vormen.

– Naties met een klein budget die er wat origineels van maken, bijvoorbeeld de Nepalese stupa met ettelijke vierkante meters origineel houtsnijwerk.

– De grote handel en industrie landen die met voornamelijk imponerende architectuur indruk willen maken.

Happy Street
En wat hebben wij dan? Wij hebben Happy Street! Een waanzinnig non- conformistisch paviljoen ontsproten aan de fantasie van architect John Körmeling.  Happy Street is een open,uitnodigend gebouw, met allemaal huisjes in een 8-vorm, waar van alles te zien is en waar kermislichtjes flikkeren.  Door af te wijken van de norm en origineel te zijn, maak je eigenlijk vanzelf indruk zonder dat dat je intentie is. Heel Nederlands? Ik zou wel kunnen wonen in Happy Street, en dat kan ik van veel paviljoens niet zeggen.

[afbeelding niet meer beschikbaar] 

Brakende vulkaan op het dak
IJsland, ongetwijfeld extreem gebuktgaande door de crisis, heeft voor de hal constructie met print gekozen. Mijn terugvlucht naar Amsterdam werd door de aswolk verschoven van 19 april naar 1 mei. En elke dag als ik er langsliep kon ik het niet laten, met een beetje venijn, een brakende vulkaan op het dak te denken. Dan maak je pas echt indruk als land… (zie hieronder!)

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!