Back Back Nieuws

Bedrijven nemen reiskosten vaker onder de loep

21 februari 2012
Het aantal bedrijven dat de zakelijke reisuitgaven grondig analyseert blijft steeds verder groeien. Waar vorig jaar 69 procent van de Nederlandse travelmanagers hun zakelijke reisbestedingen onder de loep namen, is dat aantal dit jaar gegroeid tot 82 procent. Dit blijkt uit een onderzoek van AirPlus.

 

Benchmarking

Het valt te verwachten dat in de toekomst de resultaten in toenemende mate worden gebruikt voor benchmarking om zo de kosten te vergelijken met zowel externe of eigen data. Het benchmarken van de zakelijke reiskosten is langzamerhand gemeengoed aan het worden binnen het bedrijfsleven. Meer dan de helft van de Nederlandse travelmanagers maakt al gebruik van een speciale benchmarking tool om zo een beter, en vooral efficiënter en dus kostenbesparend, inzicht te krijgen in de gemaakte kosten.

 

Toename additionele kosten

Volgens het AirPlus onderzoek is de noodzaak tot een meer gedetailleerd onderzoek mede te verklaren door de verdere toename van additionele kosten (surcharges) binnen het zakelijk reisverkeer. Hierbij valt te denken aan creditcard toeslagen. Liefst 84 procent van de Nederlandse travelmanagers houdt in zijn budget al rekening met deze extra kosten.

 

Toekomstblik

Een andere belangrijke trend binnen de zakelijke reismarkt is de groeispurt binnen het gebruik van mobiele technologieën en apps om de zakenreizen te organiseren. De toekomstblik op de ontwikkeling van zakenreizen verschilt overigens sterk per regio. Travelmanagers uit 'emerging economies' zoals de BRIC-landen zijn doorgaans minder gereserveerd dan hun Noord-Amerikaanse en Europese collega's.

 

Stabilisering zakenreizen

Maar ondanks de heersende economische tegenwind is er ook in Nederland geen sprake van doemdenkerij. Dat zeggen topman Patrick Diemer van AirPlus en directeur Benelux Lian Wolfs. Zakenreizen zijn volgens hen enigszins gestabiliseerd, 'met hetzelfde volume, hogere prijzen en minder kortingen'.

 

Bron: micetravel.tv

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!