Aviodome opent voor congressen en evenementenAviodome opent voor congressen en evenementen
Back Back Nieuws

Aviodome opent voor congressen en evenementen

20 september 2018

In Amsterdam opent op vrijdag 30 november en zaterdag 1 december de eerste circulaire eventlocatie van Nederland haar deuren. Het gaat om Aviodome Amsterdam, dat is opgetrokken uit bestaande materialen en een bijna volledig gerecycled interieur kent.

Tijdens het openingsweekend kan iedereen die dat wil, op zaterdag 1 december tussen 11:00 en 15:00 uur, een kijkje nemen in de iconische dome, die veel Nederlanders nog kennen uit de tijd dat de koepel dienst deed als nationaal luchtvaartmuseum bij Schiphol. De officiële opening vindt plaats op 30 november tijdens een spectaculaire bijeenkomst voor genodigden en journalisten.

Nieuwe congreslocatie aan de A5 in Amsterdam-West

De koepel lag jarenlang opgeslagen in zeecontainers, maar is opnieuw opgebouwd aan de snelweg A5 in Amsterdam-West. Aviodome Amsterdam bevat een plenaire zaal die ruimte biedt aan groepen tot 1.000 personen, 16 subruimtes en moderne horecafaciliteiten. De locatie heeft een vloeroppervlak van 5.000 m2 en is geschikt voor onder meer beurzen, congressen en evenementen.

Bar van zeecontainers, gerecycled interieur

De herbouw van het Aviodome is een architectonisch primeur voor Nederland. Nooit eerder werd een gebouw van deze omvang afgebroken en opnieuw opgebouwd met de gebruiksgemakken van deze tijd. Ook binnen in de dome is hergebruik de norm. Zo zijn de plafonds gemaakt van sloophout, de wanden van tweedehands gips en zat het behang ooit elders op de muur. Bezoekers zitten straks op stoelen en aan tafels van gerecycled kunststof en halen een drankje aan de bar die gemaakt is van zeecontainers waarin de dome lag opgeslagen.

Pionier in herbestemming en circulaire events

De herbouw van het Aviodome is een initiatief van de TeKa Groep, een van de snelstgroeiende bedrijven van Nederland. De Teka Groep is gespecialiseerd in herbestemming van monumentale en industriële locaties zoals Het Oude Stadhuys van Gouda, Het Spaansche Hof in Den Haag en De Rijtuigenloods in Amersfoort. 'Met het herbouwen van een bestaande locatie laten we zien dat je de aarde niet hoeft uit te putten om een locatie neer te zetten die minstens zo inspirerend is als veel nieuwe panden. Door het hergebruik van bestaande materialen, de warmte-koudeopslaginstallatie en zonnepanelen is de CO2-footprint van deze locatie ongekend laag', vertelt directeur Timo Kruft.

Eerste boekingen voor 2019 al vastgelegd

Op dit moment leggen de bouwers en interieurinrichters de laatste hand aan het nieuwe evenementencomplex. Binnenkort vinden de eerste try-outs plaats in de dome. Ook zijn de eerste events voor 2019 al geboekt. Kruft: 'We merken dat de aandacht voor circulariteit en duurzaamheid in Nederland groeit en dat bedrijven en organisaties dit laten meewegen in de keuze voor een eventlocatie. We verwachten dat die trend zich de komende jaren doorzet en dat in de toekomst CO2-besparende en circulaire evenementen de standaard zijn.'

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!