ArenA proeftuin voor grote evenementen in coronatijdArenA proeftuin voor grote evenementen in coronatijd
Back Back Nieuws

ArenA proeftuin voor grote evenementen in coronatijd

24 juni 2020

De gemeente Amsterdam heeft de Johan Cruijff ArenA gekozen als testlocatie in Coronatijd. Onderzocht wordt hoe met slimme technologie grotere groepen mensen veilig samen kunnen komen op drukbezochte locaties en bij publieksevenementen. In publiek-private samenwerking met TNO, de Johan Cruijff ArenA, het Rijksmuseum en theater- en musical producent Stage Entertainment start de gemeente proeftuinen in en rond deze evenementlocaties.

Oplossingen die onderzocht worden zijn:

  • Intelligente toegang: op basis van een tijdslot een locatie kunnen betreden;
  • Apps die bezoekers en burgers real time kunnen informeren en adviseren over verwachte drukte in gebied en alternatieve routes en locaties kunnen bieden;
  • Simulaties zodat de meest optimale bezoek- en vertrektijden van bezoekers kan worden bepaald;
  • Slimme logistiek waardoor minder contact is tussen bezoekers door bijvoorbeeld het optimaliseren van looproutes;
  • Nudging door bezoekers te sturen middels bijvoorbeeld geluid, licht of kleur, zoals we dat bijvoorbeeld bij de Amsterdamse veren al jaren doen en nu nog extra doen.

Landelijk

Ervaringen en resultaten worden gedeeld met landelijke vertegenwoordigers van de betrokken sectoren. Bewezen oplossingen kunnen daardoor op termijn ook landelijk worden ingezet. De gezondheid van bezoekers en burgers en het indammen van het COVID19-virus staan voorop maar hun privacy wordt zodra de technologie wordt gebruikt uiteraard gewaarborgd volgens wettelijke vereisten.

Het initiatief bouwt voort op een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, de Johan Cruijff ArenA en diverse innovatiepartners zoals TNO die de afgelopen jaren een Living Lab in Amsterdam Zuidoost hebben gerealiseerd. De opgedane kennis wordt meegenomen in huidige proeftuinen. Om grotere impact te creëren roepen de stad en haar partners ook andere organisaties, waaronder start-ups, op hun oplossingen en innovaties te delen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!