Archeon viert opening van de Via AlbanianaArcheon viert opening van de Via Albaniana
Back Back Nieuws

Archeon viert opening van de Via Albaniana

27 september 2021

In Museumpark Archeon is een unieke Romeinse weg, de Via Albaniana, en de bijbehorende nieuwe tentoonstelling geopend over de aanleg van Romeinse wegen in Nederland en in Europa. De openstelling vond plaats dankzij de jubilerende vereniging 'Vrienden van Archeon'. Deze vereniging met haar ruim 400 vrijwilligers legden deze weg aan ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum.

Een weg aangelegd volgens de standaardprincipes die de Romeinen 2000 jaar geleden hanteerden. De hoofdrol is daarbij weggelegd voor lagen grind en kiezels met speciale wegpalen. De aanleg is nu zeker bijzonder te noemen gezien de huidige opgravingen in Alphen aan den Rijn, waar inmiddels een aantal wegpalen zijn gevonden. In de tentoonstelling staat een originele wegpaal die afkomstig is van de opgravingen uit Valkenburg. De replica van de beroemde mijlpaal van forum Hadriani, gevonden bij Voorburg, en de tentoonstelling maken het geheel compleet. Het geschenk is juist nu een welkome aanvulling voor het museumpark omdat dit een aansluiting vormt op de Neder-Germaanse Limes, dat inmiddels het predicaat heeft verkregen van Unesco Werelderfgoed.

Italië centraal 

De culinaire omlijsting, verzorgd door Museumpark Archeon stond geheel in het Italiaanse thema met Italiaanse taart, bijzondere hapjes, prosecco en wijn. Onder de prominenten die de openingsceremonie met een aantal legionairs tot een waar feest maakten waren aanwezig Mevrouw Willy de Zoete, gedeputeerde Provincie Zuid Holland (portefeuille Cultuur), Mevrouw Liesbeth Spies burgemeester van Alphen aan den Rijn, Wethouder Kees van Velzen, de heer Giorgio Novello ambassadeur van Italië en Mevrouw Paola Anna Cordone cultureel attaché van Italië in Nederland. Voorafgaande aan de opening hield professor Herman Pleij een boeiende lezing.

 

Op de foto van links naar rechts: Leo van Sister voorzitter Vereniging Vrienden van Archeon, Liesbeth Spies burgemeester Alphen aan den Rijn, Jack Veldman directeur Museumpark Archeon, Willy de Zoete gedeputeerde provincie Zuid-Holland, Ambassadeur van Italiïe Giorgio Novello

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!