Archeon Culinair met Pierre Wind Archeon Culinair met Pierre Wind
Back Back Nieuws

Archeon Culinair met Pierre Wind

19 september 2023

Op zaterdag 23 en zondag 24 september is het proeven, smullen, vingers aflikken, drinken, ruiken en keuren van hapjes uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Alles met de inspirerende aanwezigheid en expertise van de befaamde Pierre Wind. Maak samen met Pierre Wind een culinaire tijdreis! Proef en leer over de geschiedenis van het eten.  

Pierre Wind is beide dagen in de weer met vele culinaire hoogstandjes uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Daarnaast zijn er kookdemonstraties en kun je natuurlijk ook zelf diverse bijzondere hapjes proeven met de proeverijkaart. Ook dit jaar hebben we het Oer-recepten verzamelboek, door het park zijn overal heerlijke recepten te verzamelen die men thuis nog eens zelf kan bereiden.

Culinaire tijdreis

Alle bezoekers worden verwelkomd door Pierre Wind, en bak je samen met hem een historische pizza. Het vervolg van de reis start in het mesolithicum. De jagers van toen waren vooral bezig met bezig met jagen en verzamelen. Men at vis, klein wild, noten en wortels van struiken of vruchten. In Archeon zijn de jager-verzamelaars bezig met de vangst van de dag en dat mag geproefd worden. Zo kunnen de bezoekers genieten van vis en mosselen. Reis je verder door de prehistorie dan kun je zelf je broodje bakken, leren hoe een gans geplukt werd en kan je prehistorisch bier proeven!

Historisch smullen

In de Romeinse tijd werden op straat hapjes bereid, voor de drukke Romein onderweg. Proef de heerlijke culinaire hoogstandjes die de Romeinen naar ons land brachten, of maak een praatje met de wijnhandelaar die zijn waar aanprijst. Ga eens aanliggen in het Triclinium. Proef hetzelfde eten en drinken dat tweeduizend jaar geleden door senatoren werd genuttigd. Heerlijk genieten van Libum (Romeinse brood) met een Romeinse dip zoals moretum of hypotrima, en er is nog veel meer te proeven.

In de middeleeuwen is de dagelijkse kost een ayunnesoppe (uienragout met bier) aangevuld met vers brood van de bakker. Loop langs het klooster om eigen gebrouwen bier of mosterd te proeven van de broeders. Of ga langs de visser en leer hoe ze vis rookten in een ton. Als afsluiter van de dag kun je leren over de geschiedenis van de wentelteef en kies je uiteraard zelf welke versie je samen met Pierre Wind wilt bakken om te proeven!

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!