
Op 27 oktober 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar. En dat viert de stad groots, een jaar lang, van 27 oktober 2024 tot en met de daadwerkelijke verjaardag een jaar later. Het doel: een stad die bruist als nooit tevoren!
Openingsconcert ter aftrap
Amsterdam startte jubileumjaar Amsterdam 750 afgelopen zondag met een spectaculair openingsconcert. Op 27 oktober 2024 transformeerde de Ziggo Dome in een muzikale tijdmachine.Een eenmalig concert met optredens van verschillende Nederlandse artiesten. Onder andere: André Hazes, Sef, Joost van Bellen, BELLA, S10, René Froger, Sophie Straat, Trijntje Oosterhuis, Berget Lewis, Donnie, Edsilia Rombley en het Metropole Orkest. De show vertelt het verhaal van de stad met goude ouwe hits én populaire muziek van nu, van pop tot house en van smartlap tot hiphop. Met het openingsconcert, dat live is uitgezonden, nodigt de jarige hoofdstad heel Nederland uit om het jubileumjaar mee te vieren.
Verschillende festiviteiten door de stad
Er was afgelopen zondag nog veel meer te doen om de start van een jaar lang feest te vieren. Zo hebben, speciaal voor Amsterdam 750, nachtclubs Garage Noord, kanaal40 en Radio Radio de handen ineen geslagen en de 'denacht.amsterdam' gelanceerd. Dit platform viert de rijke nachtcultuur van Amsterdam met een jaar vol clubnachten, panels en workshops. Voor de lancering smolten Garage Noord en Skatecafé samen voor een grote pre-party met vier unieke area’s.
Stadsdeel Oost organiseerde een bijzonder eigen festival: het Windows Festival. Tijdens dit festival zijn er allerlei ramen als verjaardagskaarten versierd, wat de buurten in Oud-Oost omtoverde tot een ware openlucht-kunstgalerij. Bezoekers konden de hele dag door de straten wandelen en de verlichte ramen bewonderen.
Verder was er voor Amsterdammers gratis toegang tot het Koninklijk Paleis Amsterdam en het Stadsarchief – met een gratis programma vol lezingen, workshops, tentoonstellingen, rondleidingen en kinderactiviteiten.
750 slinger voor iedereen
Bij een jarige stad hoort een feestelijke aankleding, en daarom is er een speciaal City Dressing ontwerp gemaakt: de 750 slinger. Dit ontwerp, beschikbaar via een gratis digitale toolkit, is gemaakt door de Amsterdamse bureaus Liebe Leute en Lowres Creative Studio en staat symbool voor een diverse stad, verbinding en feest. De 750 slinger zal binnenkort op vlaggen en banieren door de hele stad te zien zijn, en iedereen - van organisatoren en ondernemers tot gewone Amsterdammers - wordt uitgenodigd om ermee aan de slag te gaan. Wil je de 750 slinger commercieel gebruiken, bijvoorbeeld op een product of verpakking? Dan vragen we minimaal 15% van de winst te doneren aan een Amsterdams goed doel naar keuze, waarvoor de organisatie enkele suggesties op een rijtje heeft gezet.
Toekomsttiendaagse
Tijdens het jubileumjaar wordt niet alleen teruggekeken, maar ook vooruit: Hoe ziet onze hoofdstad eruit in de toekomst? Wat eten we, hoe vervoeren we ons, hoe leven we samen en hoe is de stad ingericht? Deze vragen staan centraal tijdens de ToekomstTiendaagse van 12 tot en met 21 juni 2025. Tientallen betrokken partijen werken samen aan de programmering en willen niet alleen de ToekomstTiendaagse organiseren, maar ook alle inwoners betrekken bij het nadenken over de toekomst. Deze tien dagen worden gezien als een springplank naar een leefbaar Amsterdam in de toekomst, en op deze pagina wordt je op de hoogte gehouden van de laatste updates. Meewerken aan de ToekomstTiendaagse kan via het contactformulier.
Het komende jaar worden in en rondom Amsterdam allerlei activiteiten, feesten, concerten en bijzonderheden georganiseerd. Alles is te vinden op de Amsterdam 750 website. Wil je alvast in de feestelijke sfeer mee worden genomen met video’s, dan is er ook een Amsterdam 750 kanaal op Youtube te vinden. De speciale Amsterdam 750 uitagenda geeft een overzicht van alle (buurt)festivals, straatfeesten, concerten en tentoonstellingen en nog veel meer.