Amsterdam populairste Nederlandse congresstadAmsterdam populairste Nederlandse congresstad
Back Back Nieuws

Amsterdam populairste Nederlandse congresstad

10 mei 2017

Amsterdam stijgt flink in de lijst van populaire congresbestemmingen. Uit de nieuwste ranking van de ICCA (International Congress and Convention Association) blijkt dat Amsterdam gestegen is naar een 7e positie wereldwijd in 2016. In 2015 stond Amsterdam op de 12e plaats. In 2016 registreerde ICCA 144 internationale congressen in de Metropool Amsterdam tegenover 120 congressen in 2015, een stijging van 20%. Parijs, Wenen en Barcelona zijn de populairste congresbestemmingen.

Knappe prestatie

In vergelijking met andere grote congresbestemmingen presteert Amsterdam goed. Dit is een knappe prestatie aangezien andere Europese bestemmingen en andere Nederlandse steden, zoals Den Haag en Haarlem, ieder jaar extra middelen inzetten voor actieve promotie en acquisitie op de congresmarkt. Amsterdam geeft in verhouding juist weinig uit aan congresmarketing. Dit ondanks dat congressen van groot economisch belang zijn voor de Metropool Amsterdam door bestedingen van congresgangers en banen die gecreëerd worden voor congressen.

Frans van der Avert, directeur Amsterdam Marketing: 'Amsterdam Marketing heeft de afgelopen jaren hard gewerkt de positie van Amsterdam als congresbestemming in stand te houden met een relatief laag budget, zeker als dat wordt vergeleken met de budgetten van andere congressteden nationaal en internationaal. De ICCA ranglijst laat zien dat onze inspanningen resultaat boeken. Iets om trots op te zijn. Sinds dit jaar echter ontvangt Amsterdam Marketing geen subsidie meer voor congresmarketing. Dit stelt ons teleur aangezien onze positie op de ranglijst en de inkomsten voor de stad hierdoor, op lange termijn, kunnen teruglopen. Dit is zorgelijk want Amsterdam is de afgelopen jaren juist goed op weg zich te positioneren als ideale congresstad. Die naam en faam moet wat ons betreft structureel opgebouwd worden samen met onze partners als RAI Amsterdam, de Beurs van Berlage, Westergasfabriek en andere congreslocaties, de hotellerie en culturele instellingen.'

Belang van congresmarketing

Het herbergen van congressen in Amsterdam is van groot economisch belang voor de stad, zo zorgt het voor inkomsten uit de toeristenbelasting, het levert banen op in de horeca, vervoersector en congreslocaties. Daarnaast geeft een congresbezoeker 50% meer uit dan een toeristische bezoeker, 237,10 euro per persoon per dag in 2015. (Bron: Amsterdam Marketing Kerncijfers 2016).

Naast economisch belang draagt Amsterdam als congresbestemming ook bij aan de balans in de stad. De congresbezoeker legt minder druk op de binnenstad omdat congressen veelal buiten het centrum plaatsvinden. De congresbezoeker veroorzaakt geen overlast en is een kwaliteitsbezoeker of investeerder.

De inspanningen voor het herbergen van een congres in Amsterdam duurt jaren en is een intensief proces. Er bestaan hiervoor intensieve bidprocedures waarbij Amsterdam vaak concurreert met aansprekende wereldsteden. RAI Amsterdam is een van de locaties die veel congressen acquireert middels bidprocedures.

Maurits van der Sluis, COO RAI Amsterdam: 'Ook RAI Amsterdam heeft een solide jaar achter de rug met meer internationale congressen dan in 2015. We zijn blij met de ranking. Toch onderschrijven wij de zorg van Amsterdam Marketing. Om op langere termijn competitief te blijven in dit sterk concurrerende internationale speelveld is een (financiële) inspanning van alle partijen, waaronder Amsterdam Marketing, noodzakelijk. De beurs- en congresbezoeker is een belangrijke gast voor Amsterdam.'

ICCA telt jaarlijks internationale bijeenkomsten die plaatsvinden op regelmatige basis en die rouleren over drie of meer landen. Hiermee dekt ICCA 10-15 % van de totale MICE-markt in Amsterdam.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!