2023: Zo breek je het ijs!2023: Zo breek je het ijs!
Back Back Nieuws

2023: Zo breek je het ijs!

01 januari 2023

Januari is traditiegetrouw dé maand waarin we elkaar tijdens de kerst- en nieuwjaarsborrel het beste wensen voor een nieuw, fris jaar! Voor de een het toppunt van gezelligheid, voor de ander alle reden voor kleffe handjes van de netwerkstress. Want als jij niet zo’n natuurtalent bent, dan zijn dat soort netwerkmomenten soms best een beetje awkward. Met een paar simpele ijsbrekers is dat nergens meer voor nodig. Wedden dat jij je tijdens de volgende netwerkborrel moeiteloos van gesprek naar gesprek beweegt? In ons nieuwste Inspiratiemagazine brengen we je in ieder geval alvast wat tips voor 2023 en namens het hele team: de allerbeste wensen!

Netwerken is gewoon een kwestie van doen, zeggen de netwerktijgers zelf. En ja, oefening baart kunst. Een van de lastigste momenten van het netwerken is het moment waarop je iemand moet gaan aanspreken. Daarna gaat het vaak vanzelf. Zaak dus omdat lastige eerste moment bij de kladden te grijpen met een van de onderstaande ijsbrekers. 

Het klassiekertje: ‘hoi, wat brengt jou hier?’

Zoals bij vrijwel alles in het leven maken we het vaak vooral ingewikkeld voor onszelf. Er is namelijk helemaal niets mis met een klassieke openingszin als: ‘Hoi, wat brengt jou hier?’ Ook jezelf bij een groepje van drie voegen, even afwachten en bij een stilte je hand uitsteken en jezelf voorstellen is prima. Simpel maar effectief. Is dit niet van toepassing omdat je aanschuift bij een intern evenement? Dan is een inkoppertje als ‘drukke feestdagen, nog kerstplannen of hoe was je kerst/Oud&Nieuw een prima binnenkomer.

Locatie: ‘Toffe plek he’

De omgeving waarin je je bevindt is het makkelijkste aanknopingspunt om een gesprek mee te beginnen. ‘Moest je van ver komen’ of ‘kon je het goed vinden’ zijn misschien wat saai, maar niemand herinnert zich de eerste zin meer zodra je eenmaal in gesprek bent. Ook opmerkingen als: ‘Wat is dit een toffe plek he’, ‘Ik ben eigenlijk nog nooit in deze stad/buurt/type locatie geweest’ of ‘Wat een enorme kerstboom in de hal zeg’ werkt prima als de gasten rustig binnendruppelen of als je je jas aan het ophangen bent.

Het weer: ‘Brr, koud/nat/warm he’

Of je er internationaal ook een eind mee komt is een andere vraag, maar voor de meeste Nederlanders is het weer een prima gespreksstarter. Het is ongetwijfeld koud en nat, of juist opvallend zacht. Dit werkt zowel bij bekenden als bij onbekenden. Gaandeweg kabbelt je gesprek vanzelf naar het doel van je aanwezigheid.

Aangereikte ijsbrekers

Een beetje slimme eventorganisator wéét hoe ongemakkelijk dat eerste drankje kan zijn en zorgt dus vaak al voor een ijsbreker. Dat kan een bijzondere lekkernij zijn – probeer maar eens een eetbaar bloempotje van chocolade of een oesterschelp met een oester van oesterzwam op te eten zonder een opmerking tegen de persoon of collega naast je te maken, bijvoorbeeld – maar ook een bijzonder welkomstbord, een directe netwerkopdracht of iemand die is ingehuurd om mensen op ludieke wijze met elkaar in gesprek te brengen. Is dat het geval? Pak die kans!

Kom ter zake

De evenementenbranche is een branche vol creatieve mensen met een enorme passie voor hun werk, dus zoek het niet te ver weg: iedereen praat graag over het laatste project waar iemand mee bezig was of is. Dus: Wat doe jij precies? Met welk project/event ben je nu bezig? Wat was het leukste project van het afgelopen jaar?

Seizoensklassieker: ‘En, nog goede voornemens?’

Enkel in te zetten in deze tijd van het jaar, maar wel altijd een succes: informeren naar goede  voornemers. Of er komt een serieus gesprek op gang over zaken die jullie belangrijk vinden en je leert de ander goed kennen, of je opent ruimte voor een aantal clichégrapjes rondom goede voornemens en ontdekt overeenkomsten of verschillen waar je weer op verder kunt borduren. In beide gevallen een prima voornemen!

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!