Friesland. In veel opzichten ‘gewoon’ één van de Noordelijke provincies van Nederland en in andere opzichten toch ook echt een ‘eigen entiteit’. Een MICE-bestemming op zich, met een eigen cultuur, natuur, gewoonten, keuken en ja, zelfs met een eigen taal. Enerzijds zou je denken dat Friesland zich niet enorm hoeft in te spannen om zich te profileren, juist omdat het een bijzondere bestemming is binnen ons eigen land, maar toch denkt Fryslãn MICE – onderdeel van Merk Fryslãn – daar anders over en gaat het de boer op met een geweldige show die gehost wordt door BOOM Chicago’s Greg Shapiro.
Premiere How to be Frisian?
Dinsdagavond vond de première plaats van How to be Frisian? in het Rozentheater in Amsterdam. Events was erbij en we leerden bovendien een hoop over de Noordelijke provincie en haar delights!
Hoe het begon…
Jant van Dijk van Merk Fryslãn heette iedereen warm welkom bij binnenkomst in het knusse theater aan de Rozengracht. Jant kan beschouwd worden als het gezicht van Friesland voor de zakelijke markt. Toen Greg Shapiro – die de filmpjes van Fascinating Friesland insprak als voice-over en op dat moment ook druk was met zijn succesvolle show How to be Orange – zich afvroeg waarom er geen Friese inburgeringscursus was, was het dan ook Jant die direct enthousiast was! Ze zei tegen Greg: ‘Als jij zo’n cursus maakt in de stijl van jouw shows, dan neem ik per voorstelling 100 kaartjes af voor mijn zakelijke doelgroep.’ Greg vond dat een goed idee, hij was tenslotte door het inspreken van de Fascinating Friesland filmpjes al redelijk bekend met Friesland en haar wetenswaardigheden. Genoeg stof om een show te kunnen samenstellen! Greg Shapiro tourt nu met zijn show How to be Frisian? door heel Nederland en Jant nodigt op elke locatie meetingplanners uit voor een bijzondere show over Friesland, gecombineerd met een meet & greet met een aantal zakelijke partijen.
Trotse Friesen!
En zo stond ook dinsdagavond in het teken van de provincie. Direct bij binnenkomst kreeg een ieder een 11-stedenkaart zodat 11 items afgevinkt konden worden: Oranjekoek, een shot wereldberoemde Beerenburg, samenwerkende hotels, Wad Events, Fries Events en natuurlijk de show! Nadat iedereen al een beetje geaard was in ‘Klein Friesland’ startte Greg Shapiro de show in de gemoedelijke theaterzaal met haar tafeltjes en uitnodigende bankjes vooraan bij het podium. Greg maakte het publiek eerst warm door te vragen of er ook Nederlanders in de zaal zaten. Jazeker, dat was het geval, maar heel enthousiast klonken de Hollanders niet… ‘Zijn er ook buitenlanders aanwezig?’ Ja! Een kleinere groep weliswaar, maar het klonk al een stuk luider. En op het antwoord of er dan misschien ook Friesen in de zaal zaten, werd al snel duidelijk dat de bewoners uit de Noordelijke provincie kennelijk een stuk trotser zijn op het feit dat zij Fries zijn, dan op het gegeven dat ze Nederlands zijn… De toon was gezet! Greg kon voort met zijn gevatte grappen over Nederlanders (How to be Dutch). Hij vindt het opmerkelijk dat in ons volkslied geen enkele keer het woord Nederland voorkomt, daarentegen zeggen we al in de eerste zin dat we van Duitsen bloed zijn. Mensen die menen dat het toch echt het oud-Nederlandse woord voor Dutch is, houden zichzelf voor de gek, zo meent hij, want even verderop in de tekst staat toch echt Wilhelmus van Nassau en die plaats ligt in Duitsland. Dan eren we ook nog de Koning van Spanje? En als we het over Oranje hebben, bedoelen we Orange, een plaats in Frankrijk…. Juist Duitsland, Spanje en Frankrijk hebben ons in het verleden geannexeerd. ‘Alright, the Dutch are outside the box thinkers, but why would you name al the historical humiliations in your national anthem?! It’s your anthem! De zaal moet vreselijk lachen en kan hem niet echt ongelijk geven. Friesland heeft daarentegen een volkslied waarin de trots door elke woord sijpelt. Flean op! Wy sjonge it bêste lân fan d’ierde,
it Fryske lân fol eare en rom. (Vertaling: Kom op! Wij bezingen het beste land van de aarde, het Friese land vol eer en roem).
Eigenaardigheden?
Maar ook Friesland heeft haar eigenaardigheden, zo vindt ook Greg. ‘Lesson one: Warship cows!’ En dat gaat best ver, zo vindt the American Netherlander, want het bronzen standbeeld van een zwartbonte koe in Leeuwarden heet toch echt us mem, wat ‘onze moeder’ betekent. We gaan van fieljeppen naar de uitvinder van de windblocker en van de schaatskoorts – ‘I’ve never seen more enthusiastic people than the Dutch when the temperature drops. Because maybe there will be another Elfstedentocht’ – naar de burcht in Leeuwarden die volgens Greg veel wegheeft van een stompje of een banaan. ‘But Achmea finally gave Leeuwarden a proper tower.’ En als je het nieuws een beetje gevolgd hebt, weet je dat dit nogal een gevoelig puntje is…
Zo stug is Friesland niet…
Een smaakvolle show met goede grappen, gevolgd door weer een hartelijk ontvangst in de foyer. Friesland op zijn best gepresenteerd door onder andere Wad Events, Landgoed Lauswolt, WTC Leeuwarden, inclusief het met een Michelinster bekroond restaurant élevé. Door met iedereen even te praten en je te laten informeren, stempelde je eenvoudig je Elfstedentocht-kaart vol met als dank een heus Elfstedenkruisje als aandenken. Jant van Dijk heeft een unieke manier gevonden om een MICE bestemming onder de aandacht te brengen. En de Amsterdammers zijn het er over eens: zo stug is Friesland niet…