Women in Art 2024 volledig geïnspireerd op belangrijke vrouwen Women in Art 2024 volledig geïnspireerd op belangrijke vrouwen
Back Back Nieuws

Women in Art 2024 volledig geïnspireerd op belangrijke vrouwen

06 februari 2024

Kiekie Art Foundation organiseert voor de tweede keer Women in Art, dat gendergelijkheid in de kunstwereld wil versnellen. Amsterdam West is vanaf 1 maart het decor. De expositie bestaat onder andere uit een gratis publieksprogramma en een eregalerij met Nederlandse grootheden in de fotografie.

24 vrouwelijke illustratoren en fotografen hebben voor Women in Art een tweeluik ontwikkeld, te zien in De Hallen, geïnspireerd door vrouwen die belangrijk zijn (geweest) voor de kunst. Deze opdracht inspireerde ze bijvoorbeeld om hun eigen vooroordelen onder de loep te nemen, het eurocentrische perspectief te bevragen en op zoek te gaan naar verhalen dicht bij zichzelf. Zo is er werk te zien over de betekenis van traditionele huwelijken, maar ook over de (in)tolerantie van moderne media omtrent het vrouwelijke lichaam.

Een diverse groep vrouwen uit West maakte een selectie van veertien beelden, die van 8 tot 19 maart ook te zien zijn op het Mercatorplein, en daarna tot 7 april in het Westerpark. Daarnaast brengt fotograaf Sacha de Boer in de eregalerij (alleen te zien in de Hallen) een ode aan Nederlandse topfotografen, met persoonlijke portretten van Rineke Dijkstra, Dana Lixenberg, Viviane Sassen, Hellen van Meene en Scarlett Hooft Graafland.

De kracht van herhaling

Het onderzoek ‘Een nog onverteld verhaal’ van WOMEN Inc. en ABN AMRO was in 2023 de reden dat Women in Art ontstond. Daaruit bleek dat slechts 2 procent van de omzet op kunstveilingen werd besteed aan kunst gemaakt door vrouwen. Vrouwelijke kunstenaars verdienen dan ook een derde minder dan hun mannelijke collega’s.*

Kunst van en voor iedereen

Women in Art wil gelijke kansen in de kunst bevorderen. Zowel voor de kunstmakers, -kopers als -kijkers. Daarom is er een gratis toegankelijk publieksprogramma in de eerste twee weekenden van maart. Door je online aan te melden kun je aansluiten bij ruim 30 activiteiten, zoals panel talks over kunsteducatie & kansen op de arbeidsmarkt (met o.a. Diana Blok en Gonca Yalçiner), of gelijkheid in de kunst (met Hendrikje Crebolder en Jessy Koeiman). Ook zijn er workshops en masterclasses over bijvoorbeeld beeldrecht, AI, en portretfotografie, plus kinderworkshops van The Kidspiration Club.

Van 1 t/m 31 maart zijn de beelden van de expositie, afzonderlijk van elkaar en in een gelimiteerde oplage van 20 stuks, te koop via een online presale. 15% van de opbrengst gaat naar WOMEN Inc. en de overige 85% naar de kunstenaars zelf.

*Bron: recent onderzoek van ABN AMRO en WOMEN Inc. 2022 en 2024.
Foto: ©Sacha de Boer

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!