Witte Kruis stapt in evenementenzorgWitte Kruis stapt in evenementenzorg
Back Back Nieuws

Witte Kruis stapt in evenementenzorg

16 augustus 2019

Als eerste ambulancedienst van Nederland gaat Witte Kruis vanaf augustus 2019 nu ook zelf alle niveaus van (spoedeisende) zorg op evenementen en festivals aanbieden. De ambulancedienst acht deze stap noodzakelijk om zo de wildgroei aan niet-bevoegde en onbekwame hulpverleners en bijbehorende gezondheidsrisico’s op festivalterreinen en andere evenementen tegen te gaan.

Veldnorm moet kwaliteit zorg borgen

Het toenemende gebruik van partydrugs, weersomstandigheden, uitdroging en oververhitting. Het zijn voorbeelden van risico’s uit de dagelijkse praktijk op festivals en evenementen in Nederland. De professionals van Witte Kruis Evenementenzorg willen bezoekers en medewerkers van evenementen van echt adequate Eerste Hulp en goede medische zorg voorzien met als uitgangspunt de onlangs opgestelde Veldnorm Evenementenzorg. Lang was onduidelijk op welke ­(medische) zorg een bezoeker van een (sport-) evenement of festival kon rekenen en wie deze zorg mocht verlenen. Festival­bezoekers met bijvoorbeeld xtc-intoxicaties of hardlopers met oververhitting (heat stroke) werden in de afgelopen jaren soms teveel aan hun lot overgelaten of niet adequaat geholpen. Dit leidde tot zeer ernstig letsel en zelfs sterfgevallen. Met de 'veldnorm evenementenzorg' zijn er nu kwaliteitsrichtlijnen die medische fouten moeten helpen voorkomen. Zo wordt de veiligheid van zorg naar een hoger niveau gebracht en is duidelijker geworden waar organisaties die deze zorg leveren aan moeten voldoen. Dit maakt dat ook de toezicht en handhaving beter mogelijk is.

Overal op voorbereid

Marcel van Pijkeren (commercieel directeur Witte Kruis Evenementenzorg): 'Als leider in kwaliteit van (ambulance) zorg stemmen wij onze dienstverlening altijd af op de specifieke omstandigheden en risico’s van een evenement. Van dancefeest tot sportwedstrijd, en van arena tot woonwijk. Met hulpverleners werkzaam in de ambulancezorg en up to date materialen zijn wij overal op voorbereid. Wij bieden hulpverlening van basis Eerste Hulp (EHBO) tot het meest professionele niveau van Specialistische Spoedzorg (Advanced life Support)'. 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!